Μέρες Κουμανταρίας, όμορφες μέρες!

Article featured image
Article featured image

Οι «Μέρες Κουμανταρίας» (18-31 Ιουλίου), αποτελούν ένα φεστιβάλ για το απόλυτο κυπριακό κρασί. Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και άφθονη κουμανδαρία για τους λάτρεις αλλά και όσους θέλουν να μάθουν τα πάντα για το απόλυτο κυπριακό κρασί.

 

Η κουμανταρία που παράγεται από τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαύρο και Ξυνιστέρι, είναι το πρώτο και μοναδικό κυπριακό κρασί με Προστατευόμενη (Ελεγχόμενη) Ονομασία Προέλευσης και αποκλειστική ζώνη παραγωγής από το 1998!

Ο θρύλος λέει ότι η Κουμανταρία φτιάχτηκε αρχικά από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο και τους Σταυροφόρους. Βέβαια, είναι και μια άλλη εκδοχή που θέλει τους Σταυροφόρους απλώς να έχουν ονομάσει έτσι το κρασί, αφού, σύμφωνα με κάποιες αναφορές σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, το «Κυπρίων Νάμα» όπως ονομαζόταν, δημιουργήθηκε πολύ πιο παλιά, ενώ δινόταν και στους Φαραώ.

Παράγεται από αμπέλια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη και ελεγχόμενη ζώνη καλλιέργειας που ανήκει σε μία ομάδα 14 χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Τρόοδος, βόρεια της Λεμεσού και που ενωμένα, προσπαθούν να περισώσουν την ιστορία της. Εξ ου και το φεστιβάλ, το οποίο σκοπό έχει να μας μυήσει στην ιστορία του σημαντικού αυτού κρασιού.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Μέρες Κουμανταρίας:

Παρασκευή 18 Ιουλίου

Η διάσκεψη Τύπου στις 10.00 στο παραδοσιακό μουσείο Κουμανδαρίας στη Ζωοπηγή. Θα ακολουθήσει ξενάγηση μέχρι τις 14.00.

Σάββατο 19 Ιουλίου

Κέρασμα Κουμανταρίας στο Παντοπουλείο Λεμεσού, μεταξύ 09.00-13.00.

Κέρασμα Κουμανταρίας στον Πρωταρά, μεταξύ 19.00-23.00.

Θέατρο «Προμηθέας» στο Καπηλειό, στις 20.30.

Δευτέρα 21 Ιουλίου

Θέατρο στον Άγιο Παύλο, 20.30, από τον Πολιτ. Όμιλο Μόρφου.

Τρίτη 22 Ιουλίου

Κέρασμα Κουμανταρίας στο Κάστρο Λεμεσού, μεταξύ 18.00-23.00.

Κέρασμα Κουμανταρίας στο Κάστρο Κολοσσίου, μεταξύ 09.00-13.00.

Θέατρο «Σκάλα» στη Ζωοπηγή, στις 20.30.

Τετάρτη 23 Ιουλίου

Θέατρο «Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού» στο Καλό Χωριό, στις 20.30.

Πέμπτη 24 Ιουλίου

Θέατρο Σκιών με παράσταση Καραγκιόζη, στο Λουβαρά, στις 20.30.

Θέατρο «Πολιτιστικός Όμιλος Ακρωτηρίου», στη Λάνια, στις 20.30.

Παρασκευή 25 Ιουλίου

Διαγωνισμός Τραγουδιού Κουμανταρίας στον Άγιο Κων/νο, στις 20.30.

Σάββατο 26 Ιουλίου

Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, χορωδία Αρίωνες, «τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού», φαγητό-ποτό σε λογικές τιμές, περίπτερα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, άφθονη κουμανταρία, αναμνηστικό δώρο μπουκαλάκι κουμανταρίας, ζωντανή μουσική και τραγούδι, στον Άγιο Γεώργιο Συλίκου, στις 20.30.

Θα προηγηθούν (13 Ιουλίου) σκοπευτικοί αγώνες στο Marocchi στο Μονάγρι, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Μουσείου Κουμανταρίας στη Συλίκου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει δείπνο ξένων πρεσβευτών.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ Κουμανδαρίας στα τηλέφωνα 99536566, 99615505 & 99517233.

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την κουμανταρία θα βρεις εδώ.

Φωτογραφία: www.agioskonstantinos.org


Πηγή: Time Out Cypus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ