Σκηνοθετημένο το βίντεο αποκεφαλισμού του Φόλει;

Article featured image
Article featured image

Βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το βίντεο της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου να είναι «στημένο» ή σκηνοθετημένο και ο Φόλεϊ να εκτελέστηκε σε άλλη τοποθεσία.

Οι εμπειρογνώμονες, έπειτα από ενδελεχή ανάλυση του τεσσάρων λεπτών και σαράντα δευτερολέπτων βίντεο απεφάνθησαν πως η πιθανότητα να είναι «εικονικό» είναι μεγάλη και πως η όλη σκηνή της εκτέλεσης μπορεί να σκηνοθετήθηκε ή να «στήθηκε» από τους ακραίους Ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν ακόμη περισσότερο το όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» με τον φόβο και τον απόλυτο τρόμο και κυρίως, να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για όλα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο φερόμενος ως εκτελεστής του Φόλεϊ, γνωστός και ως «Τζον» από το Λονδίνο, μπορεί να μην είναι ο πραγματικός δολοφόνος του δημοσιογράφου αλλά ο «μπροστάρης» για τις ανάγκες του βίντεο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ειδικά εφέ και διάφορα «κόλπα» με την κάμερα, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν αληθοφάνεια στο παραποιημένο υλικό.

Ιατροδικαστής ο οποίος μίλησε στους «Times» είπε ότι δεν υπάρχει ίχνος αίματος στον τόπο του εγκλήματος, ακόμη κι αν το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο «Τζον» για τον αποκεφαλισμό του ρεπόρτερ, σύρεται σε όλη την περιοχή του λαιμού του άτυχου άντρα τουλάχιστον έξι φορές. 

Επίσης, οι ήχοι που φέρεται να έβγαλε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού, «κρίνονται ασυνεπείς με την κατάσταση», σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας υπάρχουν διακοπές στον ήχο, κάτι που προδίδει πως ίσως ο Φόλεϊ χρειάστηκε να επαναλάβει κάποιες από τις γραμμές, τις οποίες του είχαν -κατά πάσα πιθανότητα- υπαγορεύσει οι τζιχαντιστές.

Παρόλα αυτά, ο θάνατος του Φόλεϊ δεν αμφισβητείται. Η εκτέλεση του άτυχου άντρα φέρεται να έγινε αμέσως μόλις έσβησε η κάμερα και πιθανότατα σε άλλη τοποθεσία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ