Οι μουσικές του Φεστιβάλ Αξιοθέας

Article featured image
Article featured image

«Οι προσκεκλημένοι μας μουσικοί, και ας προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές κοιτίδες και ας ανήκουν σε διαφορετικές σχολές, δεν είναι απλώς μουσικοί. Και τούτο γιατί δεν είναι διεκπεραιωτές κατακτημένων μορφών της τέχνης, δικών τους ή άλλων ομότεχνών τους. Αλλά είναι καλλιτέχνες που προσέρχονται στο αλώνι της αληθινής δημιουργίας ωσάν να ξεκινούν κάθε φορά από την αρχή». Αυτά -ανάμεσα σε άλλα- αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αξιοθέας Μιχάλης Πιερής για το φεστιβάλ που είναι και φέτος και πλούσιο και ενδιαφέρον!

Όσον αφορά στο μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ, αυτό περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, το «χορό» των εκδηλώσεων θα ανοίξει η παράσταση «Κονσέρτο για έγχορδα και πιάνο» (Σ 6 Σεπ). Έξι καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, με εξαιρετική μουσική παιδεία και αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της κλασικής μουσικής, παρουσιάζουν ένα δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο για έγχορδα και πιάνο με έργα των N. Paganini, F. Schubert, E. Chausson, A. Bazzini, E. Ysaÿe, J. Haydn, C. Saint-Saëns και G. Bottesini. Ακολουθεί ο Mark Eliyahu, συνθέτης, δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και του μπαγλαμά κι ένας από τους πιο επιφανείς μουσικούς του world music στη σύγχρονη σκηνή του Ισραήλ, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση «Φαντασία για πολίτικη λύρα και πιάνο» (Παρ 12 Σεπ, 20.30). Τον Mark Eliyahu θα συνοδεύει στο πιάνο ο Adi Rennert. Η επόμενη συναυλία μας έρχεται από την ομάδα «Cyprus Young Strings Soloists» (Πεμ 25 Σεπ). Σ’ αυτήν συμμετέχουν οι σολίστ: Κλειώ Καρπασίτη, Άννα Οικονόμου, Αννήσια Ιακώβου, Φοίβος Σταύρου, Νικολέττα Δημοσθένους, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή Ματθαίος Καριόλου. Ραντεβού και φέτος με το κοινό της Αξιοθέας δίνει και πάλι ο Ψαραντώνης (Παρ 26 Σεπ). Βαθύς γνώστης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και αποκαλυπτικός, ο Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης έχει καθιερωθεί ως ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, έχοντας εμπλουτίσει την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές. Στο φεστιβάλ και πάλι έρχεται για μια μυσταγωγική παράσταση!

Την επόμενη μέρα (Σ 27 Σεπ) την εμφάνισή τους θα κάνουν οι Καφέ Μπαλκάν, ένα σχήμα μέσω του οποίου ο Αλέξανδρος Γαγάτσης και ο Βασίλης Κομματάς σκιαγραφούν έναν κοινό τόπο καταγωγής και δύο διαφορετικά βιώματα, ενώ παρέα με τους συνεργάτες τους Ιωάννη Βαφέα και Γλαύκο Κοντεμενιώτη ακροβατούν μουσικά ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο ήχο, επιδιώκοντας να συνομιλήσουν σε μια γλώσσα προσωπική, μέσα από παραδοσιακές μελωδίες από τη Μεσόγειο και τη Χερσόνησο του Αίμου. Μαζί τους για πρώτη φορά η Μαρία Ψειροπούλου στο τραγούδι και ο Cahit Kutrafali στο ηλεκτρικό μπάσο. Ακολουθεί η τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου (Τετ 1 Οκτ) η οποία πρόκειται να παρουσιάσει τη δισκογραφική δουλειά της «ΑΝΕΜόΕSSA» που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο Παρίσι, αλλά και ολοκαίνουργιο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο της «Μυστικά τραγούδια». Η παράσταση «Ένας Παράξενος Κόσμος» των String Theory Ensemble με τους: Αργύρη Μπακιρτζή στο τραγούδι και την αφήγηση, τη Σταυρούλα Παυλίκου στο τραγούδι και το φλάουτο, τη Μαρία Πλουμή στο λαούτο και τον Γιώργο Πατεράκη στο πιάνο θα παρουσιαστεί την Τετ 6 Οκτωβρίου.

Τέλος, το «Έρως ανίκατε μάχαν», μια συναυλία του Χρήστου Πίττα που αποτελείται από έναν κύκλο τραγουδιών σε ερωτική ποίηση από τη Σαπφώ στον Κορνάρο (Σ 11 Οκτ) θα ολοκληρώσει τις μουσικές προτάσεις του φετινού 17ου Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Ώρα έναρξης: 20.30. Πληρ. 22894531-2.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ