Oh my ΚΟΤ! [33 σελίδες με ατοπήματα]

Article featured image
Article featured image

Στην πολυσέλιδη έκθεση, αποτέλεσμα ερευνών εβδομάδων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταγράφεται σειρά ζητημάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, με τον τόνο του εγγράφου να καθορίζεται από την πρώτη κιόλας σελίδα, από το εισαγωγικό σημείωμα.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει ότι έχει διαπιστώσει πως πρόκειται για έναν προβληματικό Οργανισμό από άποψης ορθολογιστικής και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Καλεί δε το αρμόδιο για τον ΚΟΤ Υπουργείο, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, να ασκήσει στενότερη εποπτεία στον Οργανισμό.

Ειδικότερα, ένα από τα πρώτα θέματα που αναδεικνύονται στην έκθεση, αφορά στην διενέργεια συμπληρωματικών διαφημιστικών ενεργειών από μέρους του ΚΟΤ για το 2013, με κόστος 1 εκατομμύριο 642 χιλιάδες 544 ευρώ.

Βάσει των ερευνών, εντοπίστηκε μη τήρηση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων, συνεπεία του δήθεν (όπως σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης) επείγοντος του θέματος που οδήγησε στην έναρξη εκστρατειών πριν την επικύρωση των πρακτικών των συνεδριών όπου λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται επιπρόσθετα πως δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι σωστές διαδικασίες, παράκαμψης των κανονικών διαδικασιών ανοικτού διαγωνισμού που γίνεται μόνον κατόπιν έγκρισης του αρμοδίου οργάνου του Οργανισμού, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι η Επιτροπή Προσφορών.

Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν προσεκλήθησαν ούτε και εκπρόσωποι των παρατηρητών, όπως πχ ο Γενικός Ελεγκτής, για να εκφράσουν τις απόψεις τους όπως προνοεί ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ανάλογες «παραλείψεις» και σε ότι αφορά τις εκστρατείες σε ηλεκτρονικά μέσα.

Χωρίς προσφορές χρήση μεσαζόντων, συνιστά ενέργεια ιδιαζόντως επιλήψιμη σημειώνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος καταλήγει υποδεικνύοντας στον Γιώργο Λακκοτρύπη πως καθήκοντος οφείλει να αναζητήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Συνομιλώντας με τον Γενικό Ελεγκτή, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν λάβει επίσημη απάντηση από τον ΚΟΤ.

 

Ο Χαννίδης τα «φορτώνει» στο «απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο»

Σε απάντησή του ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, Μάριος Χαννίδης, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται κάθε χρόνο και πως την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή. Όπως είπε στις «Τομές στα Γεγονότα» του Sigma ο κ. Χαννίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων με σκοπό να δοθούν απαντήσεις.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ επέρριψε ευθύνες στο «απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο» το οποίο όπως είπε πρέπει να αλλάξει.

Τέλος, ο κ.Χαννίδης επισήμανε ότι την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ζήτησε και η Τρόικα.

Δείτε αυτούσιες τις δηλώσεις στο ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

 


Πηγή: Sigmalive / Σίγμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ