Έκρηξη η πιθανή αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της AirAsia

Article featured image
Article featured image

Στο αεροσκάφος της AirAsia, το οποίο συνετρίβη πριν από δύο εβδομάδες στην Ινδονησία, ενδεχομένως «να σημειώθηκε έκρηξη» εξαιτίας μίας σημαντικής αλλαγής που προκλήθηκε στην πίεση αέρα του θαλάμου πριν αυτό καταπέσει στη θάλασσα, ανακοίνωσε ο ανώτερος ινδονήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Την θεωρία αυτή αμφισβητεί ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών της χώρας.

«Η ανάλυσή μου, με βάση τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί και άλλα ευρήματα, παραπέμπει στο ότι στο αεροσκάφος σημειώθηκε έκρηξη πριν από την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας», δήλωσε ο Σουγιάντι Μπαμπάνγκ Σουπριγιάντι, συντονιστής επιχειρήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αριστερή πλευρά του αεροπλάνου φαίνεται να αποσυνετέθη, γεγονός που παραπέμπει σε αλλαγή στην πίεση που ενδεχομένως να προκάλεσε έκρηξη.

Από την πλευρά του, εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το σενάριο αυτό.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν μία τέτοιου είδους θεωρία», δήλωσε ο Σαντόζο Σαγιόγκο.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δύτες ανέσυραν το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης.

Εκτιμούν ακόμη ότι έχουν εντοπίσει και το δεύτερο μαύρο κουτί, τη συσκευή καταγραφής των συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (κόκπιτ), αλλά οι δύτες δεν κατάφεραν να το προσεγγίσουν.

Η πτήση QZ 8501 εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πάνω από την βόρεια Θάλασσα της Ιάβας, στις 28 Δεκεμβρίου. Εκτελούσε πτήση περίπου δυο ωρών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, τη Σουραμπάγια, προς τη Σιγκαπούρη.

Δεκάδες σοροί επιβατών έχουν περισυλλεγεί, αλλά εκτιμάται ότι τα περισότερα θύματα βρίσκονται μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους, η οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ