Στις 6 το απόγευμα τα νέα για την Αμφίπολη [πληροφορίες λένε για την Ολυμπιάδα]

Article featured image
Article featured image

Ο μεγαλύτερος γρίφος του τάφου της Αμφίπολης, θα λυθεί και επίσημα σήμερα στις έξι το απόγευμα.

 

Πληροφορίες θέλουν ο σκελετός να ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών.  Τα σπασμένα οστά στο σκελετό, ενισχύουν το σενάριο πως πρόκειται για τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα που πέθανε δια λιθοβολισμού.

Ο σκελετός βρέθηκε σπασμένος στην περιοχή της λεκάνης, γεγονός που ενισχύει το σενάριο πως πρόκειται τελικά για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εκτελεστεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα, με εντολή του Κάσσανδρου το 316 π.Χ.

Τον ισχυρισμό επικαλούνται οι αρχαιολόγοι που χρονολόγησαν τα ευρήματα του τάφου και τον ίδιο τον σκελετό και όλα τα στοιχεία θα αποτυπωθούν σε δελτίο τύπου το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα η υπεύθυνη τύπου Αννα Παναγιωταρέα στις 6 το απόγευμα.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα  θα δώσουν στοιχεία για βασικά χαρακτηριστικά του νεκρού, καθώς θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα οι έρευνες του ανθρωπολογικού υλικού.

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την εξέταση του σκελετού της Αμφίπολης έδωσε τα στοιχεία και οι αρχαιολόγοι αναμένεται να κάνουν την σύνδεση ανάμεσα στα ως τώρα ευρήματα (Λέων, μέγεθος του τάφου, μωσαϊκά, Καρυάτιδες) με την ταυτότητα της νεκρής γυναίκας , η οποία πιθανότατα είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ηλικία του γυναικείου σκελετού, οι τιμές με τις οποίες τάφηκε και το μέγεθος του Τύμβου Καστά οδηγούν τους επιστήμονες στο όνομα της Ολυμπιάδας και με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώνεις γιατί θα πρόκειται για ένα εύρημα μεγίστης σπουδαιότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα στον Τύμβο έγιναν και άλλες ταφές, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα της νεκρής γυναίκας που τιμήθηκε.

 



Ολυμπιάδα και Φίλιππος σε χρυσά νομίσματα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ