«Δύο μητροπολίτες δεν συμφωνούν με τον αφορισμό»

Την ποινή του αφορισμού επέβαλε στον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη η Συνοδική Επιτροπή που συνήλθε τη 2α Οκτωβρίου, εξετάζουσα τις θέσεις του Ανδρέα Πιτσιλλίδη επί ζητημάτων Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως ανακοινώθηκε η αποκοπή του κ. Πιτσιλλίδη από το σώμα της Εκκλησίας, ισχύει μέχρις ότου αυτός ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού.

Προστίθεται ότι η Συνοδική Επιτροπή κατέληξε στον αφορισμό, για τις κακοδοξίες, τις εσκεμμένες παρερμηνείες, το χλευαστικό τρόπο αναφοράς στην πίστη, στα ήθη και στις παραδόσεις και για την αήθη συμπεριφορά του απέναντι σ’ αυτή και την Ιερά Σύνοδο.

Η Συνοδική Επιτροπή καλεί τον κ. Πιτσιλλίδη όπως αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι και στον Θεό και στους ανθρώπους και όπως μακριά από κάθε έπαρση και περιαυτολογία εγκύψει με ταπείνωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και στο ήθος της Εκκλησίας, και αντί να σκανδαλίζει, να παράσχει τον εαυτό του πρότυπο στους πιστούς.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο θεολόγος Αντρέας Πιτσιλίδης είπε στις Τομές στα Γεφονότα του ΣΙΓΜΑ: «Με ύφος δικαστή, ο Μητροπολίτης Πάφου, με αντιμετώπισε με φασιστικό τρόπο, βάζοντας ατζέντα».

«Δεν αγγίξαμε καν τα θέματα μυστηρίων», είπε ο θεολόγος.

Ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει ο αφορισμός του, απάντησε ότι «πρακτικά εννοούν ότι δεν μπορώ να κοινωνώ». Ο Μακαριότατος επέβαλε αυτή την κατάσταση σε συνεννόηση με τον Πάφου, είπε ο Αντρέας Πιτσιλίδης, κάνοντας λόγο για «απόφαση γεμάτη ψέματα».

Πρόσθεσε ότι «ντρέπεται», που είναι σήμερα χριστιανός της εκκλησίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα αποταθεί για «έφεση» στην Ιερά Σύνοδο. Είπε μάλιστα, ότι δύο τουλάχιστον μητροπολίτες δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ