Καταλονία: Πορτοκαλί σύννεφο νιτρικού οξέος πάνω από 6 πόλεις

Οι αρχές της Καταλονίας προειδοποίησαν τους κατοίκους έξι πόλεων να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς μετά από έκρηξη χημικών σε αποθήκη δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πορτοκαλί σύννεφο τοξικής σκόνης.

 


Article featured image
Article featured image

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στις 9.45 (τοπική ώρα), όταν προϊόντα που μεταφέρονταν σε αποθήκη της πόλης Ιγκουαλάντα αναμείχθηκαν, εξερράγησαν και προκάλεσαν φωτιά σε ένα φορτηγό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για την ακρίβεια, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της εκφόρτωσης.

Τρεις άνθρωποι (ένας εργαζόμενος της αποθήκης και δύο οδηγοί) τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας διέταξε 65.000 κατοίκους στην Ιγκουαλάντα και σε άλλες πέντε γειτονικές πόλεις (Οδενα, Χόρμπα, Βιλανόβα δελ Καμί, Σάντα Μαργαρίτα δε Μοντμπουί και Σαν Μαρτί δε Τοους) να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μέχρι να διαλυθεί το πορτοκαλί σύννεφο. Ειδικά, δε, οι έγκυες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι τα χημικά που εκλύθηκαν στον ουρανό ήταν κοτέιλ νικτρικού οξεός και χλωριούχου σιδήρου. Οι δρόμοι μέσα και έξω από την πόλη (που βρίσκεται 60 χλμ. βορειοδυτικά της Βαρκελώνης) έχουν αποκλειστεί.

Επίσης, ελέγχονται και τα συστήματα υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής.

Στην περιοχή επιχειρούν, εκτός από πυροσβέστες, μέλη της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών και των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού κι ένα ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές ανακοίνωσαν πως δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν παρόμοιο περιστατικό στη συγκεκριμένη εταιρεία που βρίσκεται εντός της βιομηχανικής ζώνης Λας Κόμες.

Τι είναι το νιτρικό οξύ

Το νιτρικό οξύ (HNO3) είναι ισχυρά διαβρωτικό και τοξικό οξύ. Αν έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Το διάλυμα νιτρικού οξέος είναι γνωστό και με την ονομασία άκουα-φόρτε (σημαίνει «ισχυρό νερό» στα ιταλικά). Είναι άχρωμο όταν είναι εντελώς καθαρό, αλλά πρακτικά εμφανίζει κιτρινωπό χρώμα λόγω της παρουσίας οξειδίων του αζώτου.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ