Νύχτα τρόμου στην Κοπεγχάγη: Νεκρός ο δράστης των επιθέσεων

Σε συναγερμό και υψηλή επιφυλακή βρίσκεται η Δανία, στον απόηχο των δύο αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πέντε άλλων στην πρωτεύουσα της χώρας. Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε το πρωί ένας ένοπλος.


Article featured image
Article featured image

Οι αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για το δράστη των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο περιστατικά με τους πυροβολισμούς και επίσης θεωρούμε ότι ο δράστης, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας στο σταθμό Νόρεμπρο είναι υπεύθυνος και για τις δύο δολοφονικές επιθέσεις», επισήμανε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο αιματηρές επιθέσεις το βράδυ

Μέχρι πριν από λίγες ώρες η αστυνομία δε μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν οι δύο επιθέσεις που διενεργήθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας- το πολιτιστικό κέντρο και τη συναγωγή- συνδέονται. Στην πρώτη επίθεση, γύρω στις 17:00 ώρα Κύπρου, το Σάββατο ένας άνδρας γάζωσε ένα πολιτιστικό κέντρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μία εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης και στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς- ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές για την ζωή του λόγω των σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007- με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 55χρονος άνδρας και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί. Έπειτα πυροβολισμοί έπεσαν στη 01:00 ώρα Κύπρου, κοντά στη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο ένας στο πόδι και άλλος στο χέρι.

Η πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά, δήλωσε πως όλα δείχνουν ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν πολιτικού χαρακτήρα.

Μηνύματα συμπαράστασης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου δεν έχει ακόμη συνέλθει από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκασε την επίθεση.

Την επίθεση καταδίκασε και η Κομισιόν. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Δανίας στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Η Ευρώπη δεν εκφοβίζεται» είναι το μήνυμα που στέλνει.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση . «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ