Ο τύπος που οργώνει με BMX την Αθήνα

Όλοι είχαμε BMX πιτσιρικάδες. Όλοι έχουμε κάνει τρέλες: κατάβαση από σκαλοπάτια, σούζες στο δρόμο, πηδήματα σε μικροεμπόδια…

«Τρέλες» όμως σαν και του Παναγιώτη (Πάνου) Μανάρα, μόνο στα όνειρά μας. Πάνω σε ένα BMX, ο τύπος πραγματικά χορεύει. Και τι δεν κάνει. Και που δεν έχει πάει. Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένα σημείο της πόλης του, της Αθήνας την οποία φαίνεται να λατρεύει, που δεν το έχει προσεγγίσει.

Πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια, σκαλοπάτια, γήπεδα, υψώματα, σημεία που λες «αποκλείεται να έχει περάσει απ’ εδώ». Κι όμως, το BMX για τον Παναγιώτη, είναι προέκταση του σώματός του.

Με το που είδαμε προ λίγων ημερών του βίντεο του να κυκλοφορεί στο FB, σκεφτήκαμε απλώς και του ζητήσαμε να μας πει πως είναι να κινείσαι με ποδήλατο στο χάος της Αθήνας. Η συζήτηση εξελίχθηκε και κάπως έτσι προέκυψε μια όμορη κουβέντα με έναν πιτσιρικά -Αθηναίο!

 


Article featured image
Article featured image

Πως είναι να κινείσαι με BMX στην Αθήνα;

Αν είσαι ΒΜΧ rider είναι κάτι εξωπραγματικό, αφού η Αθήνα είναι ένα τεράστιο playground. Μπορείς να εκμεταλλευτείς την κάθε γωνία, το κάθε rail, πλατείες, σκαλιά, διαφορά τέτοια... Άρα, απολαμβάνεις δυο φορές την βόλτα σου διότι κινείσαι σε BMX ρυθμούς.

Προσφέρεται η πόλη για το χόμπι σου;

Προσφέρεται ναι, γιατί η Αθήνα είναι μια τεράστια πόλη με άπειρες γειτονιές. Ξεκινάς το πρωί για βρεις καινούργια spots και βρίσκεις τόσα πολλά που δεν το περιμένεις…


Στην Αθήνα δεν κάνουν πολλοί ποδήλατο, πρώτο γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές, ενώ σίγουρα φταίει και το γεγονός ότι οι Έλληνες οδηγοί αυτοκινήτων δεν σε σέβονται.


Εκτός από Αθήνα, σε ποιες άλλες μεγαλουπόλεις έκανες πετάλι και κόλπα;

Από Ελλάδα, εννοείται Θεσσαλονίκη και άλλες πολλές πόλεις. Επίσης, έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια για contests σε Αμερική και Ευρώπη . Πχ California, Texas, Arizona, Mexico, Chicago, ενώ στην Ευρώπη πήγα Amsterdam, Paris, London, Liverpool, Portugal, Italy και άλλες πολλές.

 



 

Γενικά, οι Αθηναίοι κινούνται με ποδήλατο; Έχω την εντύπωση πως δεν το κάνουν και τόσο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι ξυπνάει ο κόσμος σιγά-σιγά εδώ στην Αθήνα αφού πολλοί κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους, σίγουρα όμως δεν συγκρίνεται με έξω. Δεν υπάρχουν οι υποδομές, αυτός είναι ένας από τους λόγους, συν ότι οι Έλληνες οδηγοί αυτοκινήτων δεν σε σέβονται. Αντίθετα, στο εξωτερικό έχουν ποδηλατοδρόμους και υπάρχει μεγάλος σεβασμός απέναντι στον ποδηλάτη γενικά!

Τι σου αρέσει περισσότερο στην πόλη σου;

Πρώτα απ’ όλα μ’ αρέσει γιατί η πόλη αυτή έχει μεγάλη ιστορία. Μ’ αρέσει επίσης που όλα είναι σχετικά κοντά, δηλαδή οι αποστάσεις είναι κοντινές και ας είναι μεγάλη η πόλη. Περιτριγυρίζεται από θάλασσα και υπάρχουν μέσα στην πόλη τρία όμορφα βουνά, με το δικό τους view το καθένα: Πεντέλη, Υμηττός και Πάρνηθα. Τέλος, ο ήλιος της πόλης και αυτό το δυνατό vibe που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα.

 


Από μουσική, ακούω από hip hop μέχρι Lee Fields και Charles Brandley, των οποίων εκτιμώ την ποιότητα.


Τι δεν σου αρέσει;

Δεν μου αρέσει που κάποιοι δεν έχουν μάθει καθόλου να σέβονται.

Ποια τραγούδια σου αρέσει να ακούς στο ποδήλατο;

Αναλόγως του mood της ημέρας. Ακούω από hip hop μέχρι Lee Fields και Charles Brandley των οποίων εκτιμώ την ποιότητα.

 



Εκτός από ποδήλατο, ποια άλλα χόμπι έχεις;

Στον ελεύθερο μου χρόνο μ’ αρέσει να πηγαίνω στο κτήμα που έχουμε στον Άγιο Στέφανο Αττικής και να κάνω διάφορες χειρονακτικές εργασίες. Επίσης, ασχολούμαι λίγο και με το surf.

Πόσο στοιχίζει το ποδήλατό σου και πόσο ο υπόλοιπος εξοπλισμός;

Ένας που θέλει να αρχίσει ΒΜΧ μπορεί να πάρει ένα complete bike με 300 ευρώ. Το ποδήλατο αυτό είναι πολύ καλό και θα μπορέσει να το κρατήσει 3 χρόνια. Μετά, αν του αρέσει, θα αρχίσει μόνος του να βάζει τα ανταλλακτικά που τον βολεύουν και που του αρέσουν. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι το κράνος που κάνει περίπου 60 ευρώ, ενώ και χρειάζεται και ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, πχ Vans.

 



Έχεις να επιδείξεις κάποιες διακρίσεις;

Έχω κερδίσει κάποιους αγώνες στην Ιταλία, ενώ σε άλλους έχω μπει δεκάδα. Οι καλύτερες αναμνήσεις, όμως, είναι αυτές που ήμουν για ένα μήνα στην Αμερική και έκανα ποδήλατο σε απίστευτα μέρη. Επίσης, κάποια ταξίδια που κάνουμε κατά καιρούς με το Verde Team σε διαφορετικές χώρες με σκοπό να γυρίσουμε ομαδικά βίντεο.

Μέχρι ποια ηλικία σκοπεύεις να το κάνεις;

Κάνω ΒΜΧ τα τελευταία 12 χρόνια. Τώρα είμαι 25 ετών και θέλω να  κάνω όσο αντέχω. Κι αυτό σημαίνει μέχρι τα 40.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ