Ακτιβιστές στη Νέα Ζηλανδία απειλούν να μολύνουν το βρεφικό γάλα

Ακτιβιστές στη Νέα Ζηλανδία απαιτούν να σταματήσει η χρήση ενός γεωργικού δηλητηρίου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών και δίνουν περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα.


Article featured image
Article featured image

Σε διαφορετική περίπτωση θα μολύνουν το βρεφικό γάλα σε σκόνη με το δηλητήριο 1080 που χρησιμοποιείται ευρέως στη Νέα Ζηλανδία για τον έλεγχο παρασίτων και τρωκτικών που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στην άγρια ζωή και στα δάση και είναι εξαιρετικά τοξικό.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας έπειτα από την αποστολή πολλών επιστολών, πιθανότατα από ακτιβιστές, που εστάλησαν τον Νοέμβριο στην Εθνική Ένωση Αγροτών και στον κολοσσό γαλακτοκομικών Fonterra συνοδευόμενες από συσκευασίες βρεφικού γάλακτος επιμολυσμένου με το δηλητήριο 1080. Σε αυτές απαιτούσαν να σταματήσει η χρήση του δηλητηρίου. Όπως ανέφερε, πάντως, δεν εντοπίστηκαν ίχνη από το συγκεκριμένο δηλητήριο σε προϊόντα στα εργοστάσια.

Τα μέτρα ασφαλείας στις μονάδες παραγωγής και στην αλυσίδα προμηθειών έχουν αυξηθεί, ενώ και το υπουργείο Πρωτογενούς Βιομηχανίας επιχείρησε να καθησυχάσει τους καταναλωτές. «Παρότι υπάρχει πιθανότητα η απειλή αυτή να είναι φάρσα, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και διεξάγεται έρευνα», ανέφερε ο αναπληρωτής Επίτροπος της αστυνομίας Μάικ Κλέμεντ σε ανακοίνωσή του. Ο ίδιος είπε ότι δεν ελήφθησαν άλλες επιστολές και ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως εκβιασμός και όχι ως τρομοκρατία.

Οικολογικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει πολλές φορές την χρήση του δηλητηρίου 1080, ενώ έχουν υπάρξει και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποτυχημένες εκστρατείες για την απαγόρευσή του.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων από εξαγωγές στη χώρα και πάνω από το 7% του ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας.

Οι έλεγχοι του βρεφικού γάλακτος στην χώρα έχουν αυξηθεί από το 2013 όπου προκλήθηκε συναγερμός εξαιτίας του φόβου ότι το προϊόν ενδεχομένως να είχε μολυνθεί από την τοξίνη που προκαλεί την αλλαντίαση, γεγονός που οδήγησε σε ανακλήσεις προϊόντων παγκοσμίως.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ