5 πράγματα που διδάσκουν οι μακροχρόνιες σχέσεις

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα ον που πορεύεται στη ζωή επιζητώντας τη συντροφικότητα. Με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, η πλειοψηφία από εμάς τρέμουμε στην ιδέα της μοναξιάς, γι’αυτό και επενδύουμε πολύ στις σχέσεις μας με άλλα άτομα.


Article featured image
Article featured image

Όταν όμως έρχεται η ώρα να ανοίξουμε την καρδιά μας σε έναν ερωτικό σύντροφο, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Τα προβλήματα και οι ρήξεις είναι μέσα στο παιχνίδι, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό και εκεί κρίνεται το εάν η σχέση θα αντέξει στο χρόνο.

Ακολουθούν τα 5 πράγματα που διδάσκουν οι μακροχρόνιες σχέσεις

Το ΕΜΕΙΣ

Το πρώτο και σημαντικότερο που έμαθα ήταν να σκέφτομαι για δύο. Από τη στιγμή που μπαίνεις σε μία σχέση, πρέπει να εξοικειωθείς με την ιδέα πως για τα περισσότερα ζητήματα δεν αποφασίζεις πλέον μόνος, αλλά με γνώμονα το ΕΜΕΙΣ. Μεγάλη κουβέντα! Από την πιο ασήμαντη απόφαση, όπως το πού θα βγεις το βράδυ, μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως αυτές που αφορούν κάποια επαγγελματική κίνηση, έχεις πλέον να σκεφτείς τις επιπτώσεις όχι μόνο σε σένα αλλά και στον άνθρωπο που επέλεξες να είναι μαζί σου. Και αυτό πολλές φορές δεν είναι εύκολο, ειδικά αν υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες.

Σ’αγαπώ γιατί είσαι εσύ

Όταν είσαι με έναν άνθρωπο για πολλά χρόνια και περνάς ουσιαστικό χρόνο μαζί του, πρέπει να μάθεις να εκτιμάς την προσωπικότητά του και να τον αποδέχεσαι με όλα του τα ελαττώματα ακόμη κι αν αυτά μερικές φορές σου φαίνονται πολύ ενοχλητικά. Σκέψου πως το ίδιο ισχύει και για εκείνον. Είστε δύο διαφορετικά άτομα, ο καθένας με τον δικό του χαρακτήρα και για να συνυπάρξετε αρμονικά πρέπει να βάλετε νερό στο κρασί σας.

Πρέπει να μιλήσουμε

Λένε πως με τη συζήτηση όλα λύνονται. Θα συμφωνήσω. Δυστυχώς, τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν να κουκουλώνουν τα προβλήματά τους με την ελπίδα ότι αυτά θα λυθούν ως δια μαγείας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την ήρεμη κουβέντα, η οποία σε σώζει από φωνές, υστερίες και κλάματα. Και αυτό στο διδάσκει μια ουσιαστική σχέση, όπου υπάρχει θέληση να λυθούν οι διαφορές. Όλοι μέσα μας είμαστε λιγάκι εγωιστές και θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο, αλλά έρχεται η στιγμή που πρέπει να ανοίξουμε τα χαρτιά μας στο τραπέζι και αν χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω στα δικά μας θέλω για το καλό της σχέσης μας.

Μωρό μου σόρρυ, Συγγνώμη

Τόσο απλή λέξη κι όμως μας είναι τόσο δύσκολο να την προφέρουμε. Δεν μας αφήνει ο εγωισμός μας. Πολλοί από εμάς δεν χρειάστηκε ποτέ να πούμε αυτή τη λέξη πριν βιώσουμε τα προβλήματα μιας σχέσης κι όλα κυλούσαν πολύ απλά. Μέχρι που ήρθε ο πρώτος καυγάς και κάπου εκεί έπρεπε να ζυγίσουμε έναν πληγωμένο εγωισμό αντίκρυ σε μια ουσιώδη σχέση για να σκύψουμε τελικά το κεφάλι και να παραδεχτούμε το λάθος μας. Και μετά η λύτρωση. Ποιός θα το φανταζόταν ότι μια λεξούλα τοσό απλή μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε τόσο ωραία με τον εαυτό μας; Το να ξέρουμε πότε να ζητάμε συγγνώμη και να την εννοούμε είναι μεγάλο προσόν και αυτόματα μας κάνει ανώτερους ανθρώπους.

Θαύμασε με αν μπορείς

Αν υπάρχει κάτι που λειτουργεί σαν αφροδισιακό σε μια σχέση, αυτό είναι σίγουρα ο θαυμασμός που τρέφουμε για τον άλλον. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου με κάποιον τον οποίο θα κοιτάζω και δεν θα αισθάνομαι περήφανη που είναι δίπλα μου. Και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την επαγγελματική επιτυχία ή μια ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά με την εικόνα που χτίζουμε εμείς καθημερινά για το πρόσωπό του. Το μυστικό είναι να παρατηρούμε το ταίρι μας και να επικεντρωνόμαστε στα θετικά του στοιχεία, εκείνα με τα οποία μας κέρδισε από την αρχή και αυτά να είναι το κίνητρό μας για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί του. Ένα είναι το σίγουρο: Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές ούτε ειδικά καλούπια για να κλείσεις τη σχέση σου και να πάρει τη μορφή που θέλεις εσύ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς διαρκώς για τη βελτίωση του εαυτού σου και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη σχέση σου. Άλλωστε, για να είμαστε καλά στη σχέση μας πρέπει πρώτα να είμαστε καλά με τον εαυτό μας!

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ