Οι γραφίστες του νησιού τα είπαν στο «Graphic Stories Cyprus»

H πρώτη Συνάντηση Γραφιστών και Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο από 6 έως 8 Μαρτίου.

 


Article featured image
Article featured image

Το πλούσιο, από εκδηλώσεις, τριήμερο περιλάμβανε ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές τόσο της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού. Μέσα από τις διαλέξεις τους, θέλησαν να εξερευνήσουν τις σύγχρονες τάσεις του design αλλά παράλληλα συνέβαλαν και στη δημιουργία κλίματος αναζήτησης και προβληματισμού σε σχέση με το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας.

Ο ακαδημαϊκός Κλήμης Μαστορίδης, οι σχεδιαστές Περικλής Χριστοφορίδης και Δημήτρης Σωτηρίου, ο ιδρυτής του Creative Club Cyprus Ρένος Δημητρίου καθώς και ο διεθνούς φήμης visual designer Χάρης Τσέβης άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό που έδειξε τη διάθεση για συμμετοχή και σε άλλες εκδηλώσεις του GSC.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε διήμερο εργαστήριο δημιουργίας έντεχνης αφίσας με τίτλο «Η τέχνη της αφίσας ως φορέας ιδεών και οραμάτων».

 

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία, σε κλίμα πειραματισμού, να εξερευνήσουν τη σχέση μεταξύ φόρμας, σχεδίου, χρώματος και τυπογραφίας με τη χρήση τυπογραφικών στοιχείων, κολάζ, μεταξοτυπίας, λινοτυπίας και μονοτυπίας υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Τσαγγάρη και της Ελένης Παναγίδου. Οι 16 μοναδικές αφίσες, που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες, θα φιλοξενηθούν στο ισόγειο της εφημερίδας «Πολίτης» από 13 έως 28 Μαρτίου 2015.

Παράλληλα, 70 από τις καλύτερες αφίσες του International Reggae Poster Contest θα φιλοξενούνται στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης» από 6 έως 28 Μαρτίου.

  

Οι διοργανωτές του IRPC, Michael Thompson και Μαρία Παπαευσταθίου, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή 6 Μαρτίου η οποία πλαισιώθηκε από Reggae πάρτυ με τη σφραγίδα των επιτυχημένων DJ HajiMike & Rankin Johnny. Την έκθεση «The Art of Reggae» τίμησε με την παρουσία του ο κ. Παντελής Λεπτός, επίτιμος Πρόξενος της Τζαμάικα στην Κύπρο.

Η ανοικτή για το κοινό εκδήλωση δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι που έμοιαζε να λείπει όλα αυτά τα χρόνια από την Κύπρο σε σχέση πάντα με το graphic design. Όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο Robert Peters «Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον».

Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της υλοποίησης του GSC. Σύμφωνα με την διοργανώτρια, Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά, το GSC φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία στο νησί μας, να αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση, να αναδείξει το Κυπριακό design και να συμβάλει στην δημιουργία κουλτούρας και αξιών.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ