Αυτοκίνητο συρρικνώνεται και παρκάρει κάθετα

Το EO Smart Connecting Car 2 αναπτύχθηκε από Γερμανούς μηχανικούς του DFKI Robotics Innovation Center στη Βρέμη και διαθέτει μια σειρά ιδιαίτερων και καινοτόμων χαρακτηριστικών.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα «ευέλικτο» ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ικανό να μικραίνει το μέγεθός του, να κινείται πλάγια και να στρίβει πολύ εύκολα, κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, το πρόγραμμα του «έξυπνου» μίνι αυτοκινήτου εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια. Αρχικά είχε ανακοινωθεί το 2012 και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του.

Από πλευράς οδήγησης η αίσθηση είναι αυτή ενός κλασικού αυτοκινήτου, ωστόσο ο κάθε τροχός έχει τον δικό του κινητήρα, οπότε και είναι δυνατή η πλάγια κίνηση, με αποτέλεσμα να μπορεί να «γλιστρά» μέσα και έξω από στενές θέσεις παρκαρίσματος σε αστικές ζώνες, όπως εξηγεί ο Τίμο Μπερνσάιν, υπεύθυνος προγράμματος για το όχημα.

«Η όλη διαδικασία- η μετάβαση από την κανονική οδήγηση στην πλάγια- διαρκεί περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα» σημειώνει.

  

Η μέγιστη ταχύτητα είναι 65 χλμ/ ώρα και μια πλήρης φόρτιση του δίνει εμβέλεια 50-70 χιλιομέτρων. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης η δυνατότητα να... διπλώνεται, αποκτώντας μήκος μόλις 1,5 μέτρων, και «κόβοντας» 80 εκατοστά, με αποτέλεσμα να αποκτά περίπου το μήκος ενός ποδηλάτου.

Η βασική ιδέα είναι πως όταν κάποιος χρειάζεται αυτοκίνητο θα πηγαίνει στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης και θα επιλέγει το όχημα που θα είναι επαρκώς φορτισμένο για να καλυφθεί η επιθυμητή απόσταση.

Για δοκιμές έχουν προσκληθεί διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ωστόσο φαίνονται απρόθυμες να ασχοληθούν με κάτι που δεν έχουν κατασκευάσει οι ίδιες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην ενσωμάτωση επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως η αυτόνομη οδήγηση, με λειτουργίες αυτόματου πιλότου και αυτόματου παρκαρίσματος.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ