Η ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη... έγινε θεατρικός μονόλογος

Article featured image
Article featured image

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] παρουσιάζει τη σκηνοθετημένη ανάγνωση του θεατρικού μονολόγου της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, εμπνευσμένου από τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη [1913-1987], με τίτλο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος».

Το ρόλο του Αντρόνικου στην παράσταση που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 12 Ιουνίου, στις 20:00, ανέλαβε ο Νεκτάριος Θεοδώρου, ενώ σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου και επιμέλεια σκηνοθετικής ανάγνωσης έχει η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά.

Το έργο, που πρωτοπαρουσιάσθηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του προγράμματος Play On!, το οποίο οργανώθηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987).

Στην παράσταση... ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, ο Αντρόνικος αφιερώνει τη ζωή του στη ζωγραφική. Στην πορεία του μονολόγου, ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του.

Ο «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» πρωτογράφτηκε το 2005, οπότε και διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό Συγγραφής ΘΟΚ. H ζωή και το έργο του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου αλλά σημαντικού καλλιτέχνη του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει τροφή έμπνευσης και δημιουργίας στη συγγραφέα. Με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας που ενισχύουν το δραματουργικό ενδιαφέρον του κειμένου, το έργο, μεταλλάσσεται από ένα πολυπρόσωπο κείμενο που ήταν σε έναν «μονόλογο-διάλογο», καταγράφοντας τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του.

Όσον αφορά στην πλοκή και τα πρόσωπα του έργου, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της μυθοπλασίας. Κάποια από τα πρόσωπα του έργου είναι εντελώς φανταστικά όπως η Αλόη, ενώ άλλα είναι πρόσωπα υπαρκτά που χαρακτηρίζονται όμως από βαθιές μυθοπλαστικές τομές και παρεμβάσεις, όπως ο Αντρόνικος, ο Ηλιόφωτος, ο Πατέρας, η Μητέρα κ.ά.

 

Η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου

Η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι Διευθύντρια Πολιτισμού στο Grammar School Λευκωσίας. Έχει δημοσιεύσει ποίηση, θέατρο, διηγήματα και έρευνα. Έργα της έχουν βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Ασία και τον Καναδά. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Χώρας Ιστόρηση», γραμμένη στην κυπριακή διάλεκτο (Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2005).

Έχουν εκδοθεί η έρευνά της «Ο Ζωγράφος Κώστας Στάθης» (Εκδόσεις Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, Λευκωσία 2010) και τα θεατρικά της έργα: Το άλλο μισό του ουρανού (Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1994), Βραβείο ΘΟΚ 1992 |Φεγγάρι μην κλαις (Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1996), Έπαινος ΘΟΚ 1994 |Η σιωπή είναι παράξενη απόψε (Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2003) | Το τρακτέρ, Βραβείο Διαγωνισμού Εβδομάδας Θεατρικής Γραφής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Θέατρο ΕΝΑ 2004 | Ανδρόνικος ή ο Ζωγκράφος, Έπαινος ΘΟΚ 2006 | Φίλα με μην ξημερώσει, Βραβείο Διαγωνισμού Εβδομάδας Θεατρικής Γραφής Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Θέατρο ΕΝΑ 2008)| Ο καιρός των καταιγίδων, Έπαινος ΘΟΚ 2009.

Επί σκηνής έχουν ανέβει τα θεατρικά της έργα: Φεγγάρι μην κλαις (Θέατρο ΕΝΑ, θεατρική περίοδος 1995-1996) | Το άλλο μισό του ουρανού (Νέα Σκηνή ΘΟΚ, θεατρική περίοδος 2002-2003) |A Bar Called Lost Paradise (Warehouse Theatre, 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικής Γραφής 2010, Croydon Theatre, Λονδίνο, Μάρτιος 2010). Σε μορφή θεατρικού αναλογίου παρουσιάστηκαν: Το τρακτέρ (Θέατρο ΕΝΑ, 2004) και το Φίλα με μην ξημερώσει (Θέατρο ΕΝΑ, 2009).

Ποίησή της μελοποιήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκους: «Ανακάλημαν τα Ποιητάρικα» σε μουσική Σάββα Σάββα, «Το άλλο μισό του ουρανού», από το ομώνυμο θεατρικό έργο σε παραγωγή ΘΟΚ (2003) και μουσική Σάββα Σάββα και «Χώρας Ιστόρηση» σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Αθήνα 2011.

NiMAC, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική], Παλιάς Ηλεκτρικής 19, Λευκωσία, Tηλ.: 22797400, info@nimac.org.cy, www.nimac.org.cy. Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά. Για κρατήσεις: 22797394, Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ