Παρουσιάσεις και συζήτηση για την Τέχνη και την Εκπαίδευση

Από τον περασμένο Μάιο και για όλο τον Ιούνιο, το Point Centre παρουσιάζει ένα σύνθετο πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει δύο παράλληλες εκθέσεις, ένα διεθνές συνέδριο και σειρά από εκδηλώσεις γύρω από το θεματικό άξονα «Τέχνη και Εκπαίδευση».


Article featured image
Article featured image

«Fragments: Σκέψεις και εκφράσεις διαδικασιών εκπαίδευσης τέχνης - Eρευνητική εγκατάσταση». Έτσι τιτλοφορείται η έκθεση που διαπραγματεύεται εικαστικές εκπαιδευτικές πρακτικές, και που επικεντρώνεται στο θέμα της εικαστικής μάθησης. Η ερευνητική εγκατάσταση «Fragments: Σκέψεις και εκφράσεις διαδικασιών εκπαίδευσης τέχνης», διερευνά την εξέλιξη της εκπαίδευσης των εικαστικών τεχνών στη Λευκωσία και στην Κύπρο. Έχει διαμορφωθεί μέσα από μια διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης για συμμετοχή και παρουσιάζει διαφορετικές προσεγγίσεις δημιουργώντας ένα πλαίσιο για αναστοχασμό γύρω από την εκπαίδευση και την τέχνη. Εξετάζοντας την έννοια της εκπαίδευσης ως μια κοινωνική διαδικασία, η ερευνητική αυτή εγκατάσταση διερευνά πώς μαθαίνεται η τέχνη και πώς μαθαίνουμε διαμέσου της τέχνης. Μας ζητά να αναρωτηθούμε για το πώς μαθαίνουμε τα πράγματα που μαθαίνουμε, πώς η εκπαίδευση των εικαστικών τεχνών συμβάλει στην ευρύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας και για τη διαδικασία μάθησης μέσα από την τέχνη.Η προσπάθεια αυτή αναπτύσσεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι συζητήσεις στην κυπριακή δημόσια σφαίρα έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης Εικαστικών Τεχνών στα Λύκεια είναι υπό διαπραγμάτευση, μεταξύ των ευρύτερων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια Mέση Eκπαίδευση.

Συγκεντρώνοντας διαφορετικές Προσεγγίσεις και συμβολές η ερευνητική αυτή εγκατάσταση στοχεύει στη διερεύνηση της εξέλιξης της εκπαίδευσης Τέχνης στην Κύπρο, Στην παρουσίαση και εξέταση των τρόπων διδασκαλίας των εικαστικών τεχνών στις μέρες μας σε τοπικό επίπεδο και στην ενθάρρυνση δημόσιου διαλόγου γύρω από θέματα  μάθησης και τέχνης. Στην ερευνητική εγκατάσταση θα παρουσιαστούν  έργα τέχνης που έχουν φτιαχτεί κατά τη διάρκεια μαθητικών ή φοιτητικών χρόνων, σχέδια μαθήματος, έργα ή πρότζεκτς που έχουν πραγματοποιηθεί με μαθητές ή φοιτητές, φωτογραφίες από εμπειρίες εκπαιδευτών της τέχνης. Τα θραύσματα αυτά σχετίζονται με την τυπική ή άτυπη εκπαίδευση, την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και με περιβάλλοντα που επικεντρώνονται στην πρακτική διαδικασία εκμάθησης της τέχνης.

Στην έκθεση συμμετάσχουν οι: Λίτσα Παραλίκη και PeterBarron, Αλεξία Σταυρινίδη, Δρ. Άντρη Σάββα, Ναταλί Γιαξή, Ευανθία Τσελίκα, Νίκος Κουρούσιης, Χάρης Πελλαπαϊσιώτης, Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos: Παιδικό Πανεπιστήμιο, Πασχάλης Πασχάλη, Γιώργος Γαβριήλ, Αντιγόνη Σοφοκλέους, Μάγια Χατζηγεωργίου, Μαρλέν Καρλετίδου, Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, Μαλβίνα Μιντλετόν, ARTSLab, Αργυρώ Τουμάζου, Özgül Ezgin & Zehra Sonya, Βάσω Τσίγκλερ  και Δέσπω Πασιά Δημήτρης Νεοκλέους, Σχολή τέχνης Στέφανος Καράμπαμπας και Κατερίνα Ατταλίδου Κώστας Μάντζαλος, Μαρία Λοϊζίδου, Άννα-Μαρία Xαραλάμπους.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί και σειρά από διαλέξεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια τον Ιούνιο από τους Αχιλλέα Κεντώνη, Νίκο Κουρούσιη, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστα Μάντζαλο, Χάρη Πελαπαϊσσιώτη και Αντιγόνη Σοφοκλέους, ενώ στις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν προυσιάσεις και συζήτηση για την Τέχνη και την Εκπαίδευση. Σ' αυτήν θα συμμετάσχουν οι Μαρία Λοϊζίδου με θέμα «Η εργασία της τέχνης», ο Κώστας Μάντζαλος με το θέμα «Διδάσκωντας τέχνη και ντιζάιν: προώθηση της πολιτισμικής συνείδησης και κατανόηση της οπτικής κουλτούρας», και η Αντιγόνη Σοφοκλέους, η οποία ασχολείται με τη διδασκαλία της τέχνης στο λύκειο σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pointcentre.org & artedupractices.org.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ