Στις φυλακές του Ιράν για κατασκοπία

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που ο ανταποκριτής της Washington Post στην Τεχεράνη, Jason Rezaian, βρίσκεται κλεισμένος στις φυλακές Evin, έξω από την ιρανική πρωτεύουσα.

 


Article featured image
Article featured image

Τον συνέλαβαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του με την κατηγορία πως οι ανταποκρίσεις του ήταν αρνητικές για το καθεστώς.

Η Αμερικανίδα μητέρα του Mary γνώρισε τον Ιρανό πατέρα του Taghi όταν εκείνος είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959.

Ο 39χρονος σήμερα Jason έχει διπλή υπηκοότητα. Από το 2008 εργαζόταν ως ανταποκριτής σε αμερικανικά μέσα. Πριν τη Washington Post με την οποία ξεκίνησε την συνεργασία το 2012 ήταν ανταποκριτής για την Francisco Chronicle.

Η σύζυγος του Yeganeh Salehi είναι Ιρανή δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της εφημερίδας National.

Στις 22 Ιουλίου του 2014 οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του. Συνέλαβαν εκείνον και τη σύζυγο του, κατάσχεσαν τα laptop τους και τα κινητά τους και τους οδήγησαν στις φυλακές Evin, όπου κρατούνται οι περισσότεροι αντιφρονούντες διανοούμενοι.

Η Yeganeh αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση δυο μήνες μετά, αφού της απαγορεύτηκε να εργαστεί ως δημοσιογράφος ξανά στο Ιράν. Ο Jason όμως είναι ακόμα μέσα στα κελιά της Evin.

Για μήνες δεν είχαν καν γίνει γνωστές οι κατηγορίες εναντίον του και του απαγόρευαν να έρθει σε επαφή με δικηγόρο. Στο τέλος του απήγγειλαν τέσσερις κατηγορίες. Ανάμεσα τους και κατασκοπία. Ένα έγκλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Ο αδελφός του Jason, Ali έβγαλε ένα βίντεο στο οποίο λέει πως η απόφαση του αδελφού του να επιστρέψει στην πατρίδα του πατέρα του και να ζήσει εκεί του έχει καταστρέψει την ζωή και την υγεία μιας και ο Jason έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα μάτια του που έχει επιδεινωθεί μέσα στη φυλακή.

Το μέλλον για τον Jason φαίνεται αβέβαιο.

Η ελπίδα των δικών του ανθρώπων όμως δεν σβήνει μιας και οι ίδιοι δεν φαίνονται διατιθέμενοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την απελευθέρωση του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ