Ανακαλύφθηκε ένα νέο, εντυπωσιακότερο σέλας

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο σέλας και είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από αυτό της Γης.

 


Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα σέλας εκτός του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα το φαινόμενο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, καθώς εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες, ίσως κι ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από ό,τι στη Γη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το θεαματικό σέλας, που είναι περισσότερο κόκκινο παρά πράσινο-μπλε όπως στον πλανήτη μας, εντοπίστηκε όχι πάνω από έναν εξωπλανήτη, αλλά γύρω από ένα «αποτυχημένο άστρο με μικρή μάζα», σε απόσταση 18 ετών φωτός, στον αστερισμό της Λύρας.  

Το φαινόμενο του σέλας στη Γη -και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος- δημιουργείται, όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν ορμητικά με την πλανητική μαγνητόσφαιρα και ατμόσφαιρα.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο παγιδεύει τα σωματίδια του Ήλιου και τα επιταχύνει, υποχρεώνοντας τα ηλεκτρόνια τους να πέσουν σαν «βροχή» στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να συγκρούονται με τα μόρια των χημικών στοιχείων και να τα υποχρεώνουν να εκπέμψουν φωτεινή ακτινοβολία.

Στη Γη το σέλας είναι κυρίως πρασινωπό, επειδή τα ηλιακά ηλεκτρόνια συγκρούονται με τα άφθονα άτομα οξυγόνου της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ στην περίπτωση του νέου σέλας είναι ερυθρωπό, επειδή η ατμόσφαιρά του άστρου που το προκαλεί περιέχει κυρίως υδρογόνο.

H πρώτη προσπάθεια απεικόνισης:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ