Tο ξενοδοχείο των 5 δισεκατομμυρίων αστέρων!

Φυσικά και μας αρέσουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία και οι εξωτικοί προορισμοί, όμως τα τελευταία χρόνια αυτά τα βλέπουμε μόνο από την τηλεόραση και τις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Ίδρυμα Terra Cypria

 

Κανένα πρόβλημα όμως: επειδή η κρίση θέλει καλοπέραση (βράζε στο ζουμί σου Τρόικα), σας παρουσιάζω το ξενοδοχείο των 5 δισεκατομμυρίων αστέρων!

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή παρέα και διάθεση. Άντε και μερικά ευρώ να αγοράσεις σκηνή. Αν έχει και καμιά κιθαρίτσα ακόμη καλύτερα, φτάνει να ξέρεις να τη χρησιμοποιείς. Μετά παίρνεις τα πιο πάνω, τα βάζεις στο αυτοκινητάκι σου, διαλέγεις το ιδανικό για σένα μέρος και ξεκινάς την περιπέτειά σου.

Η κατασκήνωση (camping στα Αγγλικά) είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος διακοπών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εκατομμύρια κόσμου σπεύδουν κάθε χρόνο να απολαύσουν τη φύση και να συνδεθούν με τις ρίζες τους, διανυκτερεύοντας σε σκηνές και τροχόσπιτα, σε μέρη υψηλής φυσικής ομορφιάς και μακριά από μπετόν και άσφαλτο. Έτσι έρχεσαι πιο κοντά στις φυσικές συνθήκες ζωής με τις οποίες ο άνθρωπος ζούσε μέχρι πρόσφατα, απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα, το κελάϊδισμα των πουλιών, την ησυχία, γεμίζεις μπαταρίες (εκτός από αυτή του κινητού σου η οποία θα αδειάσει) και επιστρέφεις στην πόλη άλλος άνθρωπος!

Στην Κύπρο υπάρχουν εγκεκριμένοι χώροι κατασκήνωσης σε θάλασσα και βουνό, οι οποίοι παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες (εστιατόρια, τουαλέτες κλπ) και στους οποίους μπορείς να κατασκηνώσεις οργανωμένα.

Τώρα όσον αφορά το ελεύθερο κάμπινγκ, αν και βάσει νόμου απαγορεύεται στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ διαδεδομένο, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσια φυσικά πάρκα όπως είναι ο Ακάμας.

Επειδή δεν είμαι αστυνομικός, δεν θα σου πω αν πρέπει ή όχι να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ. Επειδή όμως είμαι περιβαλλοντολόγος, θα σου πω πως πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός αν το κάνεις ώστε το καταπληκτικό αυτό μέρος που σε φιλοξένησε να παραμείνει το ίδιο (ή αν είναι δυνατόν καλύτερο) όπως το βρήκες ώστε να μπορέσουν να το απολαύσουν οι επόμενοι, αλλά και εσύ ο ίδιος όταν θα επιστρέψεις.

Οπότε είμαστε πάντα προσεκτικοί να μην προκαλούμε ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και να μην ανάβουμε φωτιές όπου υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών. Επίσης, αφήνουμε εκεί το άγχος και τις σκοτούρες μας αλλά παίρνουμε πάντα μαζί μας τα σκουπίδια μας και ότι άλλο έχουμε μεταφέρει μαζί μας.

Και μη ξεχάσεις να απολαύσεις τον έναστρο ουρανό, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης.

Ελπίζω να τα πούμε από κοντά στο ξενοδοχείο των 5 δισεκατομμυρίων αστέρων!

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ