Όχι της Ευρώπης στο επιλεκτικό κυνήγι αμπελοπουλιών

Η Ευρώπη απορρίπτει αίτημα της Κύπρου για εναλλακτικό σχεδιασμό στο κυνήγι των αμπελοπουλιών και περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν δικαιωμένες.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Committee Against Bird Slaughter (CABS – Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών) και το Foundation Pro Biodiversity (SPA – Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας), δηλώνουν δικαιωμένοι, καθώς η κάθετη αντίθεσή τους, όπως σημειώνουν, στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιτρέψει το κυνήγι αμπελοπουλιών, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, αποδεικνύεται ότι ήταν ορθή.

Η δικαίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έρχεται, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δημοσιοποίηση της αρνητικής απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία που στάλθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι ο «εναλλακτικός σχεδιασμός» για επιλεκτικό κυνήγι των αμπελοπουλιών δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν πληρούνται τα κριτήρια που προϋποθέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Διατήρηση των Άγριων Πτηνών.

Συνεπώς, το αμπελοπούλι παραμένει προστατευόμενο είδος, ενώ το κυνήγι αμπελοπουλιών και η παγίδευση πουλιών απαγορεύονται.

Οι περιβαλλοντιστές προσθέτουν πως ο «εναλλακτικός σχεδιασμός» που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2015 προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού δημιούργησε λανθασμένες προσδοκίες και αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, όσον αφορά την αντιμετώπιση του σοβαρού και επίμονου προβλήματος της παράνομης θανάτωσης πουλιών.

«Ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος της παράνομης παγίδευσης και κατά συνέπεια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν με αφοσίωση, ειλικρίνεια και συνέπεια προς την κατεύθυνση της πρόληψης και πάταξης, της παράνομης παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας πουλιών».

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ