Δανός συγγραφέας στέλνει τη βέρα της προ-προγιαγιάς του σε Δανή υπουργό

Μετά από νόμο που πέρασε στο κοινοβούλιο της Δανίας, οι Αρχές μπορούν να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στο έδαφός της.

 


Article featured image
Article featured image

Σε κανένα πρόσφυγα δεν θα επιτρέπεται να διατηρεί χρήματα ή αντικείμενα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 1.340 ευρώ.

Η είδηση προκάλεσε την κατακραυγή διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών, αλλά και της κοινής γνώμης. Ο παραλληλισμός με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Εβραίων από τους Ναζί ξαφνικά έγινε το πιο κοινό σχόλιο για τη «μικρόψυχη» -μπροστά στην ασύγκριτη δοκιμασία εκατομμυρίων προσφύγων- χώρα του Bορρά.

Στον απόηχο της ψήφισης του νόμου, στο γραφείο της σκληροπυρηνικής υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας, Ινγκερ Στόιμπεργκ, έφθασε ένα γράμμα από τον Δανό συγγραφέα Christian Mørk, που περιείχε μια βέρα και ένα σημείωμα από τον αποστολέα:

«Ο προ-προπάππος μου ήρθε στη Δανία από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1860. Και εξ όσων γνωρίζω κανείς δεν ζήτησε από την προ-προγιαγιά μου να παραδώσει τα τιμαλφή της όταν έφθασε στα σύνορα. Αλλά αναλογιζόμενος αυτούς που τώρα θα υποστούν αυτή την ταπείνωση, σας στέλνω την βέρα της».

Μια πράξη ανθρωπιάς και διαμαρτυρίας από ένα Δανό, απόγονο Ρώσων μεταναστών...

Ο συγγραφέας Christian Mørk  ανέβασε μια φωτογραφία με την επιστολή και το δαχτυλίδι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να επικροτεί την κίνηση του, την ίδια στιγμή που άλλος ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του διαδικτύου άρχισε να τον επικρίνει. Όταν δε κάποιος έφτασε να τον απειλήσει μέχρι και για τη ζωή του, μη αντέχοντας το βάρος των διαδικτυακών επιθέσεων, κατέβασε τελικά τη φωτογραφία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ