Η μοβ πλευρά της ζωής

Ήξερες πως κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα;

 


Article featured image
Article featured image

Και πως σήμερα, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών;

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόωρη είναι η γέννηση ενός μωρού, που γίνεται νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, γιορτάζεται από το 2008, στις 17 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών. Σήμερα, πάνω από 200 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό της, προωθώντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρόωρες γεννήσεις.

Και επειδή περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν, πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πλανήτη.


Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, άναψε ένα μοβ κερί ή ένα μοβ φως και ενώσου με όλη την υφήλιο χρησιμοποιώντας το #worldprematurityday


Ακόμη μπορείς να γιορτάσεις την ημέρα αυτή, πηγαίνοντας σε μια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», για να βοηθήσεις κι εσύ με τη σειρά σου να κρατήσουμε τη Θερμοκοιτίδα Αγάπης Ζεστή.

 

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου

13.00: Παράδοση προϊόντων που αγοράστηκαν για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, με στόχο τη στήριξη της Οικογενειο-κεντρικής και Αναπτυξιολογικής Φροντίδας των νεογνών. Επίσης θα δοθούν τσαντούλες με δώρα για τους γονείς.

18.00: Φωταγώγηση του Κεντρικού Κτηρίου της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία στηρίζει τη «Θερμοκοιτίδα Αγάπης».

 

 

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου

9.00-13.00: Ποδηλασία Αγάπης στη μνήμη Πάνου Ευριπίδου:

Ο Πάνος είναι το πρώτο μωρό που έζησε ένα ολόκληρο χρόνο στην ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου και πέθανε σε αυτή 2 μήνες μετά τα πρώτα του γενέθλια. Η Ποδηλασία στη μνήμη του, ξεκινά από τη Λεμεσό στις 9 το πρωί και καταλήγει στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη 13.00 περίπου.

 



15.00-18.00: Εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Φανερωμένης

-Πορεία με γονείς και εθελοντές ντυμένους με μοβ πουκάμισα για στήριξη του Kangaroo Care που γίνεται ήδη στη Μονάδα.

Το Kangaroo Care είναι ένας τρόπος δερματικής επαφής της μητέρας με το πρόωρο μωρό της, που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση του γυμνού μικρού πάνω στο στήθος της. Έτσι, δημιουργείται ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον για το μωρό, που εκτός από τη ζεστασιά που του παρέχει η φυσική επαφή με τη μητέρα του ακούει τη φωνή της και τους χτύπους της καρδιάς της.

 

-Φωτογραφική έκθεση με Roll ups (ιστορίες προώρων από όλη την Ευρώπη και μηνύματα για την προωρότητα)

-Κιόσκι με ενημερωτικά φυλλάδια για την προωρότητα

-Διάφορες επί τόπου εκδηλώσεις, όπως Facepainting, μουσική και ανάγνωση παραμυθιών.

 

Μοβ Καλτσάκια



Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μοβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα.

 

 

«Θερμοκοιτίδα Αγάπης»

Ο Σύνδεσμος Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου, «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», είναι μια μη-κυβερνητική εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011.

Έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του προσωπικού της Μονάδας στον καθημερινό αγώνα τους. Η ιδιαίτερη φροντίδα και η καλύτερη στήριξη της οικογένειας και των πρόωρων βρεφών είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Συνδέσμου.

Αποτελεί όμως και δέσμευση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που αρχίζει κάθε χρόνο με την ευκαιρία Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου.

Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα σε συνεργασία με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants), και διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών, με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, όλα τα νεογνά και όλα τα πρόωρα βρέφη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ