Αναλυτικά ο καιρός για την Πρωτοχρονιά

Πέρυσι την Πρωτοχρονιά, ξύπνησαν στα λευκά οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και αυτοί της πόλης της Λευκωσίας, όπου από το πρωί έπεφτε χιόνι.

 


Article featured image
Article featured image

Πως θα είναι ο καιρός φέτος την Πρωτοχρονιά; Αρμόδιος για να μας ενημερώσει είναι όπως πάντα ο μετεωρολόγος, Έρικ Κίτας.

Όπως προβλέπει, ψυχρές αέριες μάζες και μέτριο ως ηχηρό δυτικό ρεύμα αέρα επηρεάζουν την περιοχή. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός

Κεντρική φωτογραφία: Νατάσσα Παυλίδου 

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέτριοι ως ισχυροί 3-5 μποφόρ με τις ριπές στα νότια και δυτικά παράλια να φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Απόψε ο καιρός συνεχίζει κυρίως αίθριος, ωστόσο στο δυτικό μισό του νησιού δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή μικρής διάρκειας. Στα ορεινά και υψηλότερα ημιορεινά, πάνω από 800 μέτρα, δεν αποκλείεται να πέσουν λίγες νιφάδες, ή να σημειωθεί ασθενείς χιονόπτωση.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα εξασθενούν. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, 4 έως 7 στα παράλια και -6 στη χιονίστρα. Στα ορεινά αλλά και ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο αναμένεται να μας επηρεάσει νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα νοτιοδυτικά. Ο καιρός θα είναι αρχικά μερικό έως κυρίως συννεφιασμένος, αλλά σύντομα θα καταστεί συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες να αρχίζουν να επηρεάζουν το νησί μετά το μεσημέρι περίπου από τα νοτιοδυτικά.

Σημειώνεται πως οι ώρες που θα αρχίσουν αύριο οι βροχές μπορεί να αλλάξουν (με 1-2 ώρες διαφορά) γι’ αυτό συστήνουμε οι σούβλες να ξεκινήσουν να ψήνονται όσο πιο νωρίς γίνεται.  

Οι βροχές μέχρι αργά το απόγευμα προς νωρίς το βράδυ θα επηρεάσουν όλες τις περιοχές και θα διαρκέσουν με μεγάλα διαστήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.    

Η θερμοκρασία στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 15 στα παράλια και -2 στη χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός. Στα ορεινά θα σημειώνεται χιονόπτωση αρχικά από τα 1300m και άνω, με χιονόστρωση από τα 1400m και άνω.

Μέχρι τις αυγινές ώρες της Δευτέρας, τα χιόνια θα επεκταθούν και σε άλλες ορεινές περιοχές, αλλά και στα υψηλότερα ημιορεινά με υψόμετρο 800-900 μέτρα και άνω.  

Από τα 1300 μέτρα και άνω η χιονόπτωση θα είναι βαριά και όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω θα είναι πιο ελαφριά.  

Από το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται με τις βροχές να γίνονται πιο τοπικές και μικρότερης διάρκειας και έντασης.   

Στα ορεινά και υψηλότερα ημιορεινά θα πέσουν ακόμα λίγα χιόνια. Στην περιοχή του Τροόδου η χιονόπτωση ενδέχεται ναι είναι πυκνή κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Οι αντικυκλώνες εμποδισμού θα συνεχίζουν να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και θα συνεχιστούν οι ευνοϊκές συνθήκες κατάβασης ψυχροεναέριων μαζών στην περιοχή μας σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά που θα φέρνουν βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Το ύψος των χιονιών στην πλατεία Τροόδους είναι γύρω στα 70 cm και στον Όλυμπο γύρω στα 80 cm.

Η ροή νερού στα φράγματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Ακολουθεί  σημερινό βίντεο από το φράγμα της Γερμασόγειας:

*Για συνεχή ενημέρωση μπείτε στο kitasweather.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ