Μέτρα για αποτροπή ληστειών προτείνει η Αστυνομία

Η Αστυνομία Κύπρου με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος και ειδικότερα την πρόληψη διαρρήξεων και ληστειών σε υποστατικά και καταστήματα, προτρέπει το κοινό να λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

 


Article featured image
Article featured image

• Αναβαθμίστε το φωτισμό ώστε να καλύπτει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της νύκτας την περίμετρο έξω και το εσωτερικό του καταστήματος.

• Να υπάρχει μόνο μια θύρα εισόδου/εξόδου η οποία να είναι ελεγχόμενη με θυροτηλέφωνο και εσωτερικό σημείο στο χώρο του ταμείου.

• Ο πάγκος του ταμείου να είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να μην υπάρχει πρόσβαση από πελάτες στο χώρο πίσω από τον πάγκο.

• Η ταμειακή μηχανή να είναι εγκατεστημένη με τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα να βλέπουν οι πελάτες το περιεχόμενο της. Τις ώρες που είναι κλειστό το κατάστημα η ταμειακή μηχανή να είναι κενή και να αφήνεται ανοικτή.

• Το ταμείο να βρίσκεται σε χώρο ώστε ο ταμίας να ελέγχει την είσοδο.

• Μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζεται με την εγκατάσταση ταμειακής μηχανής και χρηματοκιβωτίου με μηχανισμούς χρονοκαθυστέρησης.

• Μην αφήνετε να μαζεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο και φυλάγετε τα χρήματα σε χρηματοκιβώτιο μέχρι να τα καταθέσετε.

• Τοποθετήστε χρηματοκιβώτιο για φύλαξη των χρημάτων, λαχείων, καρτών κινητής τηλεφωνίας και άλλων αντικειμένων αξίας. Το χρηματοκιβώτιο να είναι στερεωμένο με ειδικές βίδες ή εντοιχισμένο.

• Εγκαταστήστε σύστημα συναγερμού διάρρηξης. Προσοχή, το σήμα συναγερμού να διαβιβάζεται και ασύρματα.

• Εγκαταστήστε εάν είναι δυνατόν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο να καλύπτει όλους τους ευαίσθητους χώρους (είσοδο/ έξοδο, ταμείο, χρηματοκιβώτιο κλπ). Ο καταγραφέας να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο.

• Σε περίοπτους χώρους εκτός και εντός του καταστήματος αναρτήστε πινακίδες για ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας.

• Εγκαταστήστε θύρες και παράθυρα κατασκευασμένα από στερεά υλικά. Σε αυτά τοποθετήστε υαλοπίνακες τύπου laminated και κλειδαριές που παρέχουν ψηλό επίπεδο ασφάλειας.

• Στα παράθυρα εφαρμόστε σιδερένιες σχάρες.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ώρα καταμέτρησης των εισπράξεων της ημέρας, φροντίζοντας να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους μαζί τους, ενώ παράλληλα την ώρα αυτή να ασφαλίζονται καλά οι θύρες, παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα σημεία μπορεί να αποτελέσουν σημεία πρόσβασης για τους επίδοξους εγκληματίες.

Πέραν από τα πιο πάνω, οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι καταστημάτων και υποστατικών πρέπει να έχουν πάντοτε εις γνώσιν τους ότι, αρκετές ληστείες διαπράττονται κατά την ώρα κλεισίματος ή ανοίγματος των υποστατικών τους, οπόταν θα πρέπει να είναι συνεχώς παρατηρητικοί, καχύποπτοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ως εκ τούτου, προτού κλείσετε ή ανοίξετε το υποστατικό σας να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή όχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνετε αμέσως την Αστυνομία στα τηλέφωνα 112, 199 ή στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 και διαβιβάστε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο συμβάν, για τις οποίες είσαστε βέβαιοι.

Επίσης, σε περίπτωση που είστε μάρτυρες ληστείας προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και να σημειώσετε την ώρα του συμβάντος/περιστατικού και να απομνημονεύσετε την περιγραφή του ληστή, των ρούχων που φορούσε και του μέσου διαφυγής του.

Συγκεκριμένα προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

(α) Για το ληστή φύλο, εθνικότητα, ηλικία, ύψος, σωματική διάπλαση, ενδύματα, χρώμα δέρματος και μαλλιών, προφορά, ονόματα που ακούστηκαν, κοσμήματα που φορούσε, χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως ουλές, τατουάζ, σημάδια κλπ, περιγραφή όπλων.

(β) Για το μέσο διαφυγής περιγραφή (μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο κλπ), μάρκα, χρώμα, αριθμός εγγραφής, κατεύθυνση διαφυγής που ακολούθησε.

Επίσης, προστατέψετε τη σκηνή του εγκλήματος για να μην καταστραφούν τα τεκμήρια.

Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό σε μια ληστεία είναι να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή τη ζωή των άλλων. Να αντιδράτε με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Να είστε ψύχραιμοι και να αποφεύγετε τις προκλήσεις.

Παράλληλα με τα πιο πάνω μέτρα και συμβουλές η Αστυνομία διενεργεί ελέγχους και περιπολίες, αξιολογεί διάφορες πληροφορίες με στόχο την πρόληψη αλλά και την εξιχνίαση τέτοιας φύσεως αδικημάτων. Από την πλευρά του το κοινό, προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ