7ος Ολυμπιονίκης στο Ύψος ο Κυριάκος Ιωάννου

Με άλμα στα 2.29μ. ο Κυριάκος Ιωάννου έγραψε ιστορία για την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 


Article featured image
Article featured image

Δωδέκατος ο δεύτερος Κύπριος άλτης που συμμετείχε στον τελικό, Δημήτρης Χονδροκούκης, με 2.25μ.

Η βραδιά για τον κυπριακό στίβο ήταν ιστορική, αφού τη στιγμή που ο Μίλαν Τραΐκοβιτς «σάρωνε» στα 110μ. με εμπόδια (επίσης 7ος Ολυμπιονίκης), στον τελικό του ύψους είδαμε δύο Κύπριους να παίρνουν θέση στην κορυφαία δωδεκάδα και μάλιστα τον Κυριάκο Ιωάννου να «φλερτάρει» με πολύ ψηλό πλασάρισμα. Έχοντας κάνει πετυχημένα από την πρώτη άλματα στο 2.20μ., 2.25μ. και 2.29μ., ο Κυριάκος έφτασε στο 2.33μ. με βλέψεις ακόμη και για το βάθρο. Δεν μπόρεσε, όμως, να ξεπεράσει τον πήχη, με αποτέλεσμα να πάρει την εξαιρετική για την Κύπρο 7η θέση στον κόσμο.

 

«Πραγματικότητα το όνειρο μου»

Με την άκυρη τρίτη προσπάθεια στο 2.33μ. ο Κυριάκος έκανε με τα χέρια το σήμα του αποχαιρετισμού. «Τέλος οι Ολυμπιακοί Αγώνες», μας ξεκαθάρισε ο ίδιος στη μικτή ζώνη, όταν τον ρωτήσαμε τι εννοούσε με την κίνηση του αυτή. «Έχω τρελαθεί. Αγωνίστηκα σε τέσσερις Ολυμπιάδες, Αθήνα, Πεκίνο, τελικό στο Λονδίνο και 7ος στο Ρίο. Έβαλα ένεση ξυλοκαΐνης σε δύο σημεία για να αγωνιστώ σήμερα και ήρθα 7ος! Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Έχω παγκόσμια μετάλλια σε κλειστό και ανοικτό στίβο και ήθελα μια καλή θέση σε Ολυμπιάδα. Πλέον νιώθω πλήρης από πλευράς αγώνων», μας είπε ο ευτυχισμένος Κυριάκος.

Ο αγώνας του ήταν εξαιρετικός, κάτι που μας τόνισε και ο ίδιος: «Έκανα έναν από τους πιο ωραίους μου αγώνες, κέρδισα θέσεις από την καθαρή κάρτα που είχα στα πρώτα άλματα. Είχα την ευκαιρία στο 2.33μ. να το περάσω με την πρώτη και να πάω για μετάλλιο. Όμως ήταν πολύ ψηλό το επίπεδο. Τέλος καλό, όλα καλά».

 



Αφιερωμένο στον γιό!

Ο Ιωάννου αφιέρωσε την επιτυχία στο γιό του που έρχεται σε λίγους μήνες! «Θέλω να αφιερώσω τη σημερινή μου επιτυχία στη γυναίκα μου. Δεν κατάφερα να της φέρω μετάλλιο, αλλά είμαι σίγουρος πως θα μου δώσει το ‘χρυσό’ γιό σε λίγους μήνες! Αφιερωμένη και στον προπονητή μου Δημήτρη Ευθυμίου, στην οικογένεια μου, τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Ξέρω πως χάρηκαν πάρα πολύ!».

Ο αθλητής του ΓΣΟ έστειλε το μήνυμα του και στον κόσμο που τον στηρίζει από την Κύπρο. «Έπαιρνα στο τηλέφωνο μου πολλά και συγκλονιστικά μηνύματα. Πάντα ο κόσμος μου έστελνε αγάπη, με στηρίζει και τους αξίζει να τους προσφέρω χαρές. Είμαστε από ένα μικρό νησί και αθλητές όπως ο Παρέλλης, ο Κοντίδης, ο Μίλαν, όσοι είναι εδώ, δίνουν το καλύτερο τους εαυτό για την Κύπρο. Ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής από οτιδήποτε άλλο για την πατρίδα μας».

Πλέον ο Ιωάννου θα μπει στο χειρουργείο, για να κάνει αρθροσκόπηση στον αστράγαλο του, στο πέμπτο του χειρουργείο. «Θέλω να καθαρίσω το πόδι μου μπας και συνέλθει και γυρίσω πίσω του χρόνου. Έχουμε Μεσογειακούς και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!».

 

Ιστορία ο Χονδροκούκης

Περνώντας το 2.20μ. με τη δεύτερη και το 2.25μ. με την πρώτη, ο Δημήτρης Χονδροκούκης έδωσε στην Κύπρο μια 12η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε, η διπλή συμμετοχή στον τελικό του ύψους αποτέλεσε ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, που για πρώτη φορά είχε δύο αθλητές σε τελικό αγωνίσματος του στίβου.

«Είμαι ευχαριστημένος με τον αγώνα μου. Είχα προβλήματα τραυματισμού ερχόμενος στο Ρίο και δεν είχα κάνει πολλά άλματα. Και είμαι 12ος στον κόσμο! Μπορούσα να περάσω και το 2.29μ, είχα καλά άλματα», μας είπε ο Χονδροκούκης, ο οποίος από το 2014 αγωνίζεται για την Κύπρο.

Ο ίδιος απέδειξε γι΄ άλλη μια φορά ότι ανήκει στην ελίτ του ύψους, μετά και τον τελικό του πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «Όπου κατεβαίνω είμαι στους τελικούς! Πλέον θέλω να παίρνω μια καλή θέση στον τελικό. Είναι απρόβλεπτος ο αθλητισμός. Πρώτα πρέπει να φτιάξω τα πόδια μου, αυτό είναι το πρώτο μου μέλημα», μας είπε ο 28χρονος άλτης.

 

Χρυσός ο Ντρούιν

Το χρυσό μετάλλιο στο ύψος πήγε στον Καναδό Ντέρεκ Ντρούιν ο οποίος πέρασε το 2.38μ. Το αργυρό πήγε στον Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ με 2.36μ. και το χάλκινο στον Ουκρανό Μποχντάν Μπονταρένκο που πέρασε το 2.33μ.. Στο 2.33μ. έμειναν και οι Ρόμπερτ Γκράμπαρζ, Έρικ Κίναρντ και Αντρέι Προτσένκο, οι οποίοι όμως είχαν χειρότερες προσπάθειες προηγουμένως.

 

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ