Η Ελληνίδα DJ που ταράζει τα νεοϋρκέζικα decks

Αυτή την περίοδο η Xenia Ghali είναι πολύ συγκεντρωμένη στην προώθηση του νέου της σινκγλ, «Under These Lights», το οποίο κτύπησε #1 στα Dance Charts του Billboard, σχεδιάζει νέες κυκλοφορίες, συνεργασίες και εμφανίσεις, ενώ μέσα σε όλα αυτά καταβαίνει και Κύπρο για να παίξει μουσική στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος H&M στο νησί.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν το λες κι εύκολο να είσαι γυναίκα και να τα καταφέρνεις σ’ ένα επάγγελμα… αντροκρατούμενο! Αυτά τα «γυάλινα ταβάνια» δύσκολα σπάνε που λέει και η Χίλαρι, αλλά αν σπάσουν γίνονται… θρύψαλα! Όχι μόνο για τις πολεμίστριες που έδωσαν την τελειωτική κλωτσιά, αλλά και γι’ αυτές που θ’ ακολουθήσουν!

Την Xenia την παρακολουθώ και μ’ αρέσει! Πάτησε #1 στα dance charts του Billboard, η πρώτη Ελληνίδα που το πέτυχε μετά από 13 χρόνια, όταν εκεί βρέθηκε η Δέσποινα Βανδή και το «Gia» -με την οποία συνεργάστηκε στο «How deep is your love» και μας θύμισε ξανά τη «Despina» από την Βανδή. Μ’ άρεσε η συνεργασία με την Τάμτα. Τα κομμάτια της έχουν beat, έχουν μελωδία, είναι στα μέτρα της εποχής και στα ψηλά δικά της επίπεδα… Το’ χει, απλώς!

Γι’ αυτό αξίζει μια θέση στην CITY και στην καρδιά σου!


Ένας τύπος κατάφερε και τρύπωσε στο DJ booth, κατά τη διάρκεια ενός σόου, γονάτισε και μου έκανε πρόταση γάμου!


Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις τον δρόμο των decks;

Από 5 χρονών παρακολουθώ μαθήματα πιάνου και φλάουτου. Στα 15 μου, άκουγα πολύ ροκ μουσική και έτσι θέλησα να μάθω κιθάρα και drums, σ’ αυτά είμαι αυτοδίδακτη. Στο λύκειο, φτιάξαμε μια μπάντα με κάτι φίλους, εγώ έπαιζα κιθάρα και αφορμής δοθείσης, έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια. Εκεί συνειδητοποίησα πως έχω πάθος με αυτό, με την δημιουργία της μουσικής. Τελείωσα το λύκειο, πήρα πτυχίο σε μουσική παραγωγή και σύνθεση στη Βρετανία, όντας φοιτήτρια, άρχισα να πηγαίνω σε αρκετά house parties και σχεδόν… με σαγήνευσε! Μπορώ να σου πω πως επένδυσα αρκετά χρήματα για να αγοράσω μεταχειρισμένα turntables και 5 βινύλια, μέχρι να μάθω να… σπινάρω! Το ένα πράγμα έφερε το άλλο και ξεκίνησα να παίζω σε διάφορα clubs μέχρι που έκανα τα δικά μου shows στο Ministry of Sound! Ταυτόχρονα, πειραματίστηκα και με τις πρώτες δικές μου παραγωγές τόσο σε house κομμάτια όσο και ηλεκτρονικής μουσικής γενικότερα. Μετά το πτυχίο ήρθε και το master στην σύνθεση και στην παραγωγή και πολύ σύντομα, έκανα μουσική παραγωγή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

 



Για πολλούς, ζεις τ’ όνειρο. Το ζεις όντως;

Μ’ αρέσει αυτό που κάνω αλλά είναι σκληρή, πολύ σκληρή δουλειά. Θέλει αφοσίωση και γερό στομάχι! Για μένα, ναι, είναι όνειρο γιατί κάνω αυτό που αγαπώ αλλά δεν είναι όλα λάμψη, πάρτι και διασκέδαση. Ίσα-ίσα… Τις περισσότερες ώρες τις περνάς δουλεύοντας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα!

Γυναίκα και decks. Δύσκολη ιστορία;

Δυστυχώς, υπάρχει πάντα μια αντιμετώπιση… περίεργη απέναντι σε μια γυναίκα DJ, με αμφιβολία. Αλλά αν είναι καλή και ξέρει τι κάνει, τότε κερδίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη όλων!

 



Η σχέση σου με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα για μένα είναι πολύ σημαντική, είναι η χώρα μου. Πέρασα αρκετό χρόνο δουλεύοντας εκεί και είμαι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη. Μπορεί να μετακόμισα στην Νέα Υόρκη, 3 χρόνια πριν, αλλά κάθε τρεις και λίγο πάω στην Ελλάδα, αναλόγως δουλειάς, Αυτή τη στιγμή, είμαι πολύ συγκεντρωμένη στην προώθηση του νέου μου σινκγλ, «Under These Lights», το οποίο κτύπησε #1 στα Dance Charts του Billboard και ήδη σχεδιάζω νέες κυκλοφορίες, συνεργασίες και εμφανίσεις.


Επένδυσα αρκετά χρήματα για να αγοράσω μεταχειρισμένα turntables και 5 βινύλια, μέχρι να μάθω να… σπινάρω!


Θες να μοιραστείς μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες σου;

Έχω αρκετές εμπειρίες. Καλές, κακές και… περίεργες. Αυτή που θυμάμαι έντονα, ήταν όταν ένας τύπος κατάφερε και τρύπωσε στο DJ booth, κατά τη διάρκεια ενός σόου, γονάτισε και μου έκανε πρόταση γάμου! Ω ναι. Ήταν και περίεργο και αστείο.

 



Ποια είναι τα μουσικά σου είδωλα;

Από Μπετόβεν μέχρι και Chemical Brothers, η έμπνευση δεν τελειώνει ποτέ! Σπούδασα μουσική και γι’ αυτό ήμουν συνεχώς… «εκτεθειμένη» σε πολλή μουσική, σε όλα τα genres, Είναι αδύνατον να επιλέξω κάποιον ή κάποια συγκεκριμένο/η.

Η γνώμη σου για την ελληνική EDM;

Είναι αρκετά διαφορετική από την αμερικάνικη, αυτό είναι σίγουρο! Η ελληνική είναι πιο πολύ βασισμένη στην deep house, την house και την tech house. Μ’ αρέσει πολύ γιατί μ’ αυτήν μεγάλωσα. Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες DJ και παραγωγή στο ελληνικό nightlife, δεν βρίσκω λόγια να μπορούν να περιγράψουν πόσο.

Πότε θα σε δούμε στην Κύπρο;

Ανυπομονώ να έρθω το συντομότερο! Την επισκέφθηκα και την λατρεύω! Μάλιστα, κάποιες από τις ωραιότερες μου αναμνήσεις είναι… κυπριακές! Έχετε απίστευτο nightlife και οι άνθρωποι εκεί έχουν τρομερή ενέργεια.

* Η συνέντευξη έγινε λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση ότι θα παίξει στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος H&M στην Κύπρο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Στο event θα παίξουν οι ΜΕΛΙSSES ενώ η XENIA GHALI θα βρίσκεται στα decks για το υπόλοιπο της βραδιάς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ