Τριήμερο έντονου ψύχους επηρεάζει την Κύπρο [αναλυτική πρόβλεψη]

Ωμέγα blocking επηρεάζει την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου ευνοεί την κάθοδο πολικού ψύχους προς την Ανατολική Ευρώπη με επέκταση προς την Ανατολική Μεσόγειο.

 


Article featured image
Article featured image

Όσον αφορά τα φαινόμενα, δεν ευνοείται τόσο η περιοχή μας, όσο πιο βόρεια, επειδή ο αντικυκλώνας εμποδισμού βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από ότι χρειάζεται για αξιόλογα συστήματα στην περιοχή μας. Φαινόμενα θα έχουμε κυρίως αύριο Παρασκευή, όπου σε αρκετές περιοχές θα είναι υπό τη μορφή χιονιού, ενώ οι ψυχρές αέριες μάζες θα μας επηρεάζουν για αρκετές ημέρες.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς, έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές. Στα δυτικά και βόρεια κυρίως, πιθανόν να εκδηλωθεί και καταιγίδα. Στα ορεινά θα σημειωθεί ελαφριά χιονόπτωση, πάνω από τα 1500 μέτρα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς, μέχρι μέτριοι 2 έως 4 μποφόρ και στα νότια και δυτικά παράλια, αλλά και στα προσήνεμα ορεινά, ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, 7 έως 9 στα παράλια και – 4 στη χιονίστρα. Στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός. Αύριο θα μας επηρεάσει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια. Το ψυχρό μέτωπο θα συνοδεύεται από βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους. Ο καιρός θα καταστεί σύντομα συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από νωρίς το μεσημέρι και μετά.

Στα ορεινά και βόρεια θα παρατηρούνται τοπικά φαινόμενα από το πρωί. Στα ορεινά αλλά και ημιορεινά πάνω από 900 μέτρα, αρχικά θα σημειώνεται χιονόπτωση. Τα απόγευμα η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση με την χιονόπτωση να επεκτείνεται τοπικά και σε άλλες ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο από τα 400 – 500 μέτρα και πάνω.

Στο εσωτερικό αναμένεται χιονόνερο και από αργά το απόγευμα χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά θα είναι πολύ βαριές με σημαντικές χιονοστρώσεις. Στην περιοχή του Τροόδους θα επικρατούν συνθήκες χιονοθύελλας.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί αρχικά μέτριοι ως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς 4 έως 6 μποφόρ. Στα νότια, δυτικά και βόρεια παράλια, αλλά και στα προσήνεμα ορεινά οι ριπές θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ. Οι πιο ισχυροί άνεμοι αναμένονται την ώρα που θα μπουν οι πολύ ψυχρές αέρες μάζες και θα είναι αισθητή και απότομη η πτώση της θερμοκρασίας. Εκείνες τις ώρες συστήνεται προσοχή.

Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται από τους 3 έως 5 βαθμούς, κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αύριο το απόγευμα θα ευνοηθούν πολλές περιοχές από χιονόπτωση και χιονόνερο αλλά ακριβής εικόνα θα υπάρχει αύριο το πρωί, αφού πιθανόν να εγκλωβιστούν πιο θερμές αέριες μάζες αρχικά κάτω από τις ψυχρές μάζες και την νεφοκάλυψη.

 



Κατά 70% έστω και κάποιες νιφάδες, σύμφωνα με το kitasweather.com, θα πέσουν και στην Λευκωσία. Οι πιο βαριές χιονοπτώσεις αναμένονται στο τρίγωνο, Σταυρός της Ψώκας, Τρόοδος, Καννάβια. Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς, έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια παράλια. Λίγες νιφάδες χιονιού ή χιονόνερο, είναι πιθανόν να σημειωθεί και σε άλλες περιοχές. Τοπικά θα έχουμε ελαφριές χιονοστρώσεις.

Ολικός παγετός αναμένεται στα ορεινά και ημιορεινά, παγετός στο εσωτερικό και τοπικός παγετός σε κάποιες παραλιακές περιοχές. Το Σάββατο θα είναι η πιο κρύα μέρα των τελευταίων 12 μηνών, παρόλο που θα επικρατούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, αλλά το «Lake Effect Snow», θα δώσει ακόμα λίγες ελαφριές χιονοπτώσεις τοπικά στα ορεινά, ημιορεινά και βόρειο 1/3 του νησιού.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται 6 έως 8 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή ο καιρός παραμένει πολύ ψυχρός, χωρίς να αποκλείονται κάποιες πολύ τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος. Η ερχόμενη βδομάδα παραμένει αρκετά ψυχρή παρόλο που η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Κάποιες μέρες φαίνεται ότι θα ευνοηθούμε και από τοπικά φαινόμενα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Η βροχόπτωση του μήνα βρίσκεται στο 66% και με αυτό το σύστημα μέχρι και τη Δευτέρα που θα βγουν οι νέες μετρήσεις, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 70 – 73%.

Όσοι σχεδιάζουν από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή εξόρμηση στα ορεινά και ημιορεινά, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπου στα ορεινά θα είναι αρκετά κάτω από το 0 και θα επικρατεί παγετός και θα χρειάζονται 4Χ4.

Οι πολίτες καλούνται να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς και να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ