5 τρόποι με τους οποίους η Ισλανδία απομάκρυνε τους νέους από τις ουσίες

Οι έφηβοι στην Ισλανδία τις δεκαετίες του '80 και του '90 ήταν κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. 

 


Article featured image
Article featured image

Το πρόβλημα με το αλκοόλ και τις απαγορευμένες ουσίες στη χώρα, πριν από μια εικοσαετία, ήταν τεράστιο.

Συγκεκριμένα, το 1998 το 42% των νέων, ηλικίας 15 με 16 ετών κατανάλωναν αλκοόλ με αποτέλεσμα να φτάνουν συχνά σε σημείο μέθης. Σήμερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 5%.

Θα αναρωτιέται κανείς πώς τα κατάφεραν.

Δείτε πιο κάτω τους 5 τρόπους με τους οποίους η χώρα κατάφερε να απομακρύνει τους νέους από το αλκοόλ και τις ουσίες:  



Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Τα παιδιά κάτω των 16 ετών απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 22.00. Μερικοί γονείς κάποιες φορές έκαναν περιπολία στις γειτονίες για να δουν μήπως κάποιο παιδί περιπλανιόταν.

 

Οι κανόνες των γονιών

Ομάδες από γονείς συμφώνησαν μεταξύ τους κανόνες για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπουν στα παιδία την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους, ως οικογένεια. Έτσι οι οικογένειες έγιναν πιο προστατευτικές με τα παιδιά τους, ενώ στο παρελθόν τα παιδία ήταν πιο ελεύθερα.  

 

Κρατούν τα παιδιά απασχολημένα

Τα παιδιά στη χώρα αθλούνται περίπου 5 με 6 φορές την εβδομάδα. Συνήθως γύρω στις 17.30 μετά το σχολείο ξεκινούν να προπονούνται. Κάποια παίζουν ποδόσφαιρο και κάποια άλλα κάνουν ιππασία    

 

Βασίζονται τα πάντα στην επιστήμη

Οι έφηβοι κάθε χρόνο καλούνται να συμπληρώσουν ένα επιστημονικό test, για διαφορετικές πτυχές της ζωής τους, όπως για τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, για τη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά και για το πώς αισθάνονται. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, στη συνέχεια γίνεται ένας απολογισμός για κάθε κοινότητα, ούτως ώστε να γνωρίζει  το κράτος πού πρέπει να εστιάσει για να βελτιώσει την κατάσταση.

 

Ποντάρουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση

Σε όποιες πράξεις και να προβούν όσον αφορά στα παιδιά, πρέπει να είναι πάντα βασισμένες σε στοιχεία και έρευνες. Υπάρχουν άτομα που μιλούν στους γονείς, μιλούν στα σχολεία, στα κέντρα νεότητας, για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα από τη ρίζα και να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ