7 Λαρνακείς σχολιάζουν την επιβολή Τέλους Κοιμητηρίου από τον Δήμο τους

Είτε ζητώντας εξηγήσεις, είτε με κυνικότητα, ενίοτε με χιούμορ, 7 κάτοικοι της πόλης του Ζήνωνα σχολιάζουν την απόφαση του Δήμου Λάρνακας.

 


Article featured image
Article featured image

Και επειδή ο κόσμος στην πόλη άρχισε να λαμβάνει ήδη τις σχετικές ειδοποιήσεις, με ορισμένους μάλιστα να τις ποστάρουν στο Facebook, σκεφτήκαμε να τους ζητήσουμε να μας σχολιάσουν σχετικά για αυτό το νέο. αμελητέο (;) «χαράτσι».

 

«Τι να πει κανείς γι’ αυτό το θέμα. Ακόμα κανείς δεν μας έχει πει που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα λεφτά. Απλώς ήρθαν να μας επιβάλουν να το πληρώσουμε. Εγώ πάντως θέλω να θαφτώ χωρίς κάσια και χωρίς πλάκα στο μνήμα μου. Να με πάρουν σε ένα χωράφι να με θάψουν. Θέλω να βοηθήσω ως προς την οικολογική πλευρά του θέματος. Να βοηθήσω τα φυτά να μεγαλώσουν. By the way, δεν πρόκειται να το πληρώσω»

-Θεοδώρα Ιακώβου, Φωτογράφος

 

«Χαλάλι τους! Έτσι κι αλλιώς και οι άνθρωποι που φροντίζουν τα κοιμητήρια πρέπει να πληρώνονται από κάπου! Και στο κάτω-κάτω, 25 ευρώ τον χρόνο δεν είναι κάτι»

-Κώστας Γεωργίου, 31, Μηχανολόγος

 

«Ως πολίτης, θέλω να ξέρω για ποιο πράγμα πληρώνω. Καλούμαι ως πολίτης να κάνω τη δουλειά του Δήμου; Καλούμαι να τσοντάρω για να γίνει νεκροταφείο με αποκλειστικότητα ορθόδοξη; Ο Δήμος είναι κοσμικός. Συνεπώς, αν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν ουδέτερο χώρο ταφής, καλώς. Επειδή όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, και επειδή θα είναι με το ζόρι ορθόδοξο κοιμητήριο, θέλω επεξηγήσεις και κοστολόγηση. Πώς αποφάσισε ο Δήμος τα 25 ευρώ; Τι ακριβώς καλύπτουν; Διαφωνώ με την αποτέφρωση παρεμπιπτόντως. Η ταφή είναι πράσινη λύση άλλα δε σημαίνει πως τα αποκλειστικά δικαιώματα τα έχει η Εκκλησία της Κύπρου»

-Αντώνης Αλεξόπουλος, Κοινωνιολόγος

 

«Ζώντας στο σήμερα, και βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται τα έξοδα του μεσοαστού, πήρα πρόσφατα από το σκουριασμένο μου γραμματοκιβώτιο και ένα νέο ραβασάκι με τίτλο ‘τέλη κοιμητηρίου 25 ευρώ’. Και σαν σύγχρονος Άμλετ, διερωτώμαι, ‘να ζει κανείς η να μη ζει;’. Να ζει αυτή την κατάντια ή να βλέπει τα ραδίκια ανάποδα; Τελικά, τι είναι πιο καλό; Πάντως, αν τα καταφέρουν και στείλουν και καμία καινούργια φορολογία στον «άλλο κόσμο», τότε ούτε εκεί θα ησυχάσει ο κοσμάκης...»

Μάριος Ασπρομάλλης, 34, Αχθοφόρος

 

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεθάνουν αγοράζουν»

-Φυλακτής Παυλάγκου, 35, Ασφαλιστής

 

«Να μας θάφκουν κάθετα, να εξοικονομήσουν χώρο και να μεν χρεώνουν του’ν’την γελοιότητα. Αλλά, επειδή οι ψεκασμένοι χριστιανοταλιμπάν εν πρόκειται να δεχτούν έτσι πράμα, η καύση πρέπει να γίνει πραγματικότητα τζιαι να σταματήσουμε να γεμώνουμε τον τόπο τρούλλους που μάρμαρο πουπάνω που πτώματα. Σπατάλη πόρων!»

-Νικόλας Φούρναρης, 27, Μουσικός

 

«Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αν το τέλος κοστίζει τόσο, η αρχή πόσο πάει;»

-Μάριος Ρου, 28, Δημοσιογράφος

 

Σε αυτούς που επινόησαν και εφάρμοσαν το εν λόγω μέτρο, ένα έχω να πω… Μακάβριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Μάρκος, 33, Ψήστης



 

Πάντως, τέλος Σεπτεμβρίου ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «το Τέλος Κοιμητηρίου επιβάλλεται με βάση τον Περί Κοιμητηρίων (Ταφής και Εκταφής) Νόμο. Τα έσοδα από το Κοιμητήριο θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη συντήρηση και γενικά τη λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου στην περιοχή Τερσεφάνου».

Το συγκεκριμένο τέλος, συμπλήρωνε η ανακοίνωση, «θα εισπράττεται ανά νοικοκυριό εντός δημοτικών ορίων, για τα επόμενα 10 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017. Τα 10 χρόνια είναι ο χρόνος που υπολογίστηκε ότι απαιτείται για την ανάκτηση των πραγματικών εξόδων απόκτησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, της περίφραξης, της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου του νέου Κοιμητηρίου».

Σημειώνεται ότι «κάθε κάτοικος που έχει ένσταση για το ποσό που του έχει κατανεμηθεί, μπορεί να υποβάλει ένσταση στον Δήμο το αργότερο μέχρι τις 31/10/2017. Καμία ένσταση δεν θα γίνεται αποδεκτή μετά από την πιο πάνω ημερομηνία. Σε περίπτωση που η απόφαση του Δήμου Λάρνακας δεν ικανοποιεί το ενιστάμενο πρόσωπο, αυτό μπορεί εντός 15 ημερών από τη γνωστοποίηση της απόφασης, να υποβάλει ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ερευνά το παράπονο και αποφασίζει για το ποσό που πρέπει να πληρωθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το δικαίωμα ταφής ανέρχεται στα €250 ανά θανόντα. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο τέλος είναι ανεξάρτητο από τη δαπάνη για την αγορά τάφων, η οποία ανέρχεται στο ποσό των €1000 ανά τάφο για κατοίκους Λάρνακας και στα €1700 για μη κατοίκους Λάρνακας».

Το Τέλος Κοιμητηρίου «καταβάλλεται από κάθε νοικοκυριό ανεξάρτητα από την κατοχή (ιδιοκτησία) τάφου στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού ή σε άλλο Κοιμητήριο εκτός δημοτικών ορίων. Σημειώνεται ότι το Τέλος Κοιμητηρίου που επέβαλε ο Δήμος Λάρνακας είναι κατά πολύ χαμηλότερο από άλλους Δήμους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ