Είναι αλήθεια ότι ψάρεψαν τον γηραιότερο καρχαρία στον κόσμο;

Είναι αλήθεια, αλλά όχι ακριβώς όπως παρουσιάστηκε.

 


Article featured image
Article featured image

Σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδες, διάφορα δημοσιεύματα τόσο εγχώρια όσο και ξένα έκαναν αναρτήσεις σχετικά με την ανεύρεση ενός πλάσματος στη θάλασσα, ηλικίας 512 ετών. Συγκεκριμένα, όπως έγραφαν, ο καρχαρίας βρέθηκε από ψαράδες στη Γροιλανδία και έχει μήκος 5,5 μέτρων και είναι του είδους «Somniosus Microcephalus».

Είναι όμως αυτό πραγματικότητα;

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η είδηση ισχύει, μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως έχουν γραφτεί.

Τα Ελληνικά Hoaxes, έψαξαν το ζήτημα που πήρε μεγάλες διαστάσεις και βρήκαν την αλήθεια, που ήταν κρυμμένη πίσω από τους υπερβολικούς τίτλους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο πλάσμα μπορεί να ζήσει για αιώνες, ωστόσο η επίμαχη έρευνα (του 2016), δεν διατύπωσε με σαφήνεια τον ισχυρισμό πως βρέθηκε με βεβαιότητα ένα τέτοιο ψάρι με ηλικία 512 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 28 θηλυκούς καρχαρίες της Γροιλανδίας και διαπίστωσαν πως ο μεγαλύτερος εξ αυτών, μήκους 5,02 μέτρων, έχει πιθανή ηλικία που προσεγγίζει τα 392 ± 120 έτη. Η ανάλυση των οφθαλμικών ιστών παρουσίασε ένα εύρος πιθανότητας που υποδηλώνει ότι ο καρχαρίας ήταν τουλάχιστον 272 ετών.

Για ορισμένα είδη καρχαριών, οι επιστήμονες χρονολογούν τις οστικές δομές όπως οι ασβεστοποιημένοι σπόνδυλοι για να καθορίσουν την ηλικία τους. Αλλά οι καρχαρίες της Γροιλανδίας διαθέτουν σπονδύλους που δεν σκληραίνουν αρκετά ώστε να σχηματίσουν δείκτες ηλικίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση για να μετρήσουν τα ισότοπα άνθρακα που απορροφήθηκαν από τον οφθαλμικό ιστό των καρχαριών της Γροιλανδίας.

Ωστόσο, η ανάλυση των 28 καρχαριών της Γροιλανδίας από τους ερευνητές δεν αναγνώρισε ένα από αυτούς να έχει ηλικία 512 έτη. Η ανάλυση των οφθαλμικών ιστών παρουσίασε ένα εύρος πιθανότητας που υποδηλώνει ότι ο μεγαλύτερος καρχαρίας ήταν τουλάχιστον 272 ετών και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι έως και 512 ετών, με τη πιθανότερη ηλικία να προσεγγίζει τον μέσο όρο, δηλαδή τα 390 χρόνια.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που διεξήγαγε την έρευνα, κάνει λόγο για επιβεβαιωμένη ηλικία τουλάχιστον 272 ετών, κάτι που προσυπογράφει και το phys.org, ενώ το National Geographic, αναφέρειπως η ερευνητική ομάδα καθόρισε με 95% βεβαιότητα πως ο καρχαρίας είχε ηλικία μεταξύ 272 και 512 ετών, με πιθανότερη αυτή των 390. Στο ίδιο συμπέρασμα για το εύρος της ηλικίας, καταλήγει και σχετικό άρθρο του Nature.

Το συμπέρασμα όλων των ανωτέρω, είναι πως δεν επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη καρχαρία της Γροιλανδίας με ηλικία 512 ετών. Η πιθανότερη ηλικία βρίσκεται κάπου στα 390 χρόνια, που αποτελεί και το μέσο του πιθανού εύρους των 272 έως 512 ετών, που υπολόγισαν οι επιστήμονες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ