Πύρινο δακτυλίδι ο ήλιος την Κυριακή

Την ερχόμενη Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της Δακτυλιοειδούς Έκλειψης Ηλίου, η οποία δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο. 

 


Article featured image
Article featured image

Το όμορφο φαινόμενο θα είναι ορατό σε μία περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, της Νότιας Αμερικής και μεγάλου μέρους της Αφρικανικής Ηπείρου. 

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 14ω 10λ 48δ και λήγει στις 19ω 36λ 00δ.

Toυ Χρύσανθου Φάκα Αστροφυσικού και Δημοτικού Σύμβουλου Λευκωσίας

Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του Ηλιακού συστήματος.

Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ιδιά, με μια μικρή διακύμανση της φαινόμενης διαμέτρου της Σελήνης από 91% έως 106% από αυτή του Ήλιου λόγω της ελλειπτικής κίνησης της Σελήνης  γύρω από τη Γη και της ελλειπτικής κίνησης της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Περιγραφή Σεληνιακών και Ηλιακών εκλείψεων:

Σεληνιακές εκλείψεις έχουμε όταν η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και την Σελήνη με αποτέλεσμα η Σελήνη να βρίσκεται στην σκιά της Γης (ΗΛΙΟΣ-ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ). Οι σεληνιακές εκλείψεις διαχωρίζονται στις εκλείψεις εκ της παρασκιάς της Γης όπως αυτή που είχαμε την Παρασκευή 11/02/2017, και τις εκλείψεις εκ της σκιάς της Γης οι οποίες αποτελούν ένα εξαιρετικά όμορφο θέαμα, αφού η Σελήνη κοκκινίζει.

Στις Ηλιακές εκλείψεις η Σελήνη είναι αυτή που παρεμβάλλεται μεταξύ των σωμάτων Ηλίου και Γη, ( Ήλιος – Σελήνη – Γη) και πρακτικά η Γη μπαίνει θα λέγαμε στην σκιά της Σελήνης.

Οι ηλιακές εκλείψεις χωρίζονται σε 3 είδη. 

Την Ολική Έκλειψη όπου είναι και η ομορφότερη και σημαντικότερη όπου ο ουρανός σκοτίζεται πλήρως και είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα, στο οποίο γίναμε και εμείς αυτόπτες μάρτυρες στην Ολική Έκλειψη Ηλίου στο Καστελόριζο στις 29/03/2006 κατά την οποία συμμετείχε κυπριακή αποστολή υπό τον συντονισμό του Ιωάννη Φάκα.  Στην Ολική Έκλειψη ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει πλήρως τον δίσκο του ηλίου και έτσι έχουμε την Ολική Έκλειψη.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η Μερική Έκλειψη όπου ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει μερικώς τον δίσκο του Ηλίου, όπου μοιάζει σαν να δαγκώθηκε από κάποιον.

Η τρίτη περίπτωση όπου είναι και η εν λόγω έκλειψη της Κυριακής είναι η Δακτυλιοειδής, όπου ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει μεν ολικά τον δίσκο του Ηλίου, όμως επειδή η Σελήνη στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση από την Γη ο δίσκος της φαινομενικά από ένα Γήινο παρατηρητή φαίνεται πιο μικρός από ότι σε μία Ολική Έκλειψη με αποτέλεσμα αφού είναι μικρότερος να μην επικαλύπτει όλη την επιφάνεια του δίσκου του Ηλίου και ενώ επικαλύπτονται σαν δύο ομόκεντροι κύκλοι, να λάμπει από πίσω ο δίσκος του Ηλίου ως ένα τεράστιο πύρινο δακτυλίδι. 

Οι σεληνιακές και οι ηλιακές εκλείψεις παρουσιάζονται υπό προϋποθέσεις, αφού όπως ξέρουμε όλα τα σώματα κινούνται στην εκλειπτική και με κάποια λόξωση έτσι υπό κάποιες προϋποθέσεις παρουσιάζονται και είναι συσχετισμένες, για αυτό προ ολίγων ημερών είχαμε Σεληνιακή έκλειψη και μετά από την πάροδο μισού συνοδικού μήνα, περίπου 15 ημερών θα έχουμε την Ηλιακή έκλειψη.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι εκλείψεις αποτελούσαν πρόκληση για την ερμηνεία τους και ταυτοχρόνως όμως οπτικά ήταν φαινόμενα μυστηρίου και κακοί οιωνοί, αφού προκαλούσαν φόβο στον κόσμο, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα αφού μας προκαλεί ευφορία και θεωρούμε τυχερούς όσους τις παρακολουθούν. Εξάλλου οι θεωρίες της σχετικότητας του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκαν μέσω μιας ολικής έκλειψης Ηλιού.

Οι σεληνιακές εκλείψεις όταν συμβαίνουν μπορούν να τις παρακολουθούν όσοι έχουν οπτική επαφή την εν λόγω στιγμή με την Σελήνη, όπου και αν βρίσκονται στην Γη, σε αντίθεση με τις Ηλιακές που την εν λόγω στιγμή της Έκλειψης σε διάφορα μέρη του πλανήτη παρουσιάζεται διαφορετικά έτσι ενώ την Κυριακή η ώρα 14ω 10λ 48δ εμείς από την Κύπρο δεν θα παρατηρήσουμε καμιά αλλαγή την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι θα δουν τον Ήλιο να μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό πύρινο δακτυλίδι.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ