400 καρτ ποστάλ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

Με την ευκαιρία του μήνα Γαλλοφωνίας, η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει έκθεση καρτ ποστάλ με θέμα «Εκστρατεία στην Ανατολή: Συλλογή καρτ ποστάλ του Auguste Poisson, A’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

 


Article featured image
Article featured image

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το Μάρτιο. Η συλλογή θα βρίσκεται στο Κτήριο Πρυτανείας, Δευτέρα – Παρασκευή 8:30 – 14:30 και κάθε Τετάρτη 8:30 – 18:00.

Ο Auguste Poisson ξεκίνησε στις 20/4/1917 από την περιφέρεια Sarthe της Γαλλίας και κατέληξε στις 29/5/1917 στη Θεσσαλονίκη όπου έμεινε μέχρι και το τέλος του πολέμου στις 11/11/1918. Μέσα από τις καρτ ποστάλ βλέπουμε τη διαδρομή του Auguste Poisson προς τη Θεσσαλονίκη.  

Η συλλογή αποτελείται από περίπου 400 καρτ ποστάλ κυρίως από τη Θεσσαλονίκη όπου ο Auguste Poisson πέρασε τον περισσότερο χρόνο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα επιστολικά ή ταχυδρομικά δελτάρια (οι γνωστές καρτ ποστάλ, «carte postale» στα γαλλικά), ήταν μέσο επικοινωνίας των στρατιωτών με τους οικείους τους.

Αποτελούσε, επίσης,  τρόπο διάδοσης διάφορων συμβάντων της εποχής, όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Θεσσαλονίκη η οποία διήρκησε τρείς μέρες, από τις 18 μέχρι 20 Αυγούστου 1917 και κατέστρεψε αρκετές συνοικίες της.

 



 

Η συλλογή έχει χωριστεί στις ακόλουθες ενότητες:

1. Διαδρομή Auguste Poisson από την Sarthe της Γαλλίας προς τη Θεσσαλονίκη.

2. Συνοικίες της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 1917

3. Ενδυμασίες κατοίκων της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης

4. Τουρκική συνοικία Θεσσαλονίκης

5. Εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

6. Τεμένη της Θεσσαλονίκης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ