Σούβλες και ενθουσιασμός για τη συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision [30 χρόνια πριν]

Αποτελεί ίσως μια από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές της Κύπρου στη Eurovision, κυρίως λόγω της διαχρονικότητάς του κομματιού, το οποίο μπορεί να μην κατέκτησε μια από τις 3 πρώτες θέσεις -ήρθε 7ο με 80 βαθμούς- αλλά τουλάχιστον στο νησί το ακούμε μέχρι σήμερα και το απολαμβάνουμε το ίδιο, ίσως και περισσότερο από τότε!

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τον 62ο διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος ξεκινά απόψε 9 Μαΐου, με την έναρξη του 1ου ημιτελικού, στον οποίο διαγωνίζεται και η Κύπρος με το τραγούδι «Gravity» και ερμηνευτή τον Hovig, η CITY έκανε μια αναδρομή στο 1987 και στην τότε συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision, με την Αλέξια και το τραγούδι «Άσπρο – Μαύρο».

9 Μαΐου 1987 και η Αλέξια Βασιλείου με την ομάδα της, βρίσκεται στον 32ο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιείται στις Βρυξέλες, για να διαγωνιστεί με το πολύ πρωτοποριακό και ποπ κομμάτι για την εποχή, «Άσπρο – Μαύρο», το οποίο μάλιστα είχε ενορχηστρωθεί στη Σουηδία, αφού βέβαια η αρχική επιλογή του Λονδίνου δεν είχε ευδοκιμήσει. Για την ιστορία, τον διαγωνισμό τότε, είχε κερδίσει ο Johnny Logan με τον επίσης διαχρονικό κομμάτι «Hold me now»

Λίγες ημέρες πριν, και ένεκα των εορτασμών του Πάσχα, η Αλέξια σταματά για λίγο τις εξαντλητικές πρόβες και αποφασίζει να ξεκουραστεί στο μικρό εξοχικό του πατέρα της στον Πρωταρά και να τραγουδήσει το «Άσπρο – Μαύρο» για τα παιδιά της γειτονιάς.

 



Το «Περιοδικό», το οποίο βρισκόταν κυριολεκτικά παντού, έφτασε μέχρι εκεί τη Δευτέρα του Πάσχα, για να απαθανατίσει τις χαλαρές στιγμές της δημοφιλούς ερμηνεύτριας και να μάθει λίγα περισσότερα για το πώς θα εμφανιζόταν στο διαγωνισμό, αλλά και για το πώς ένιωθε.

«Ξέγνοιαστη, φρέσκια και κεφάτη, η νεαρή τραγουδίστρια προσπαθούσε τη Δευτέρα του Πάσχα, που τη συναντήσαμε, ν’ ανταποκριθεί σ’ όλα τα θελήματα των πιτσιρικάδων της γειτονιάς του Παϊστράλη στον Πρωταρά. Δεν μπορούσε να μην τραγουδήσει και σ’ αυτούς το ‘Άσπρο – Μαύρο’, στη μέση του δρόμου».

Η σύνθεση της ομάδας αποτελείτο από τον 26χρονο Χάρη Αναστασίου και την 11 Νικόλ Νικολαΐδου, οι οποίοι θα πλαισίωναν χορευτικά την τραγουδίστρια πάνω στη σκηνή, ενώ στα φωνητικά θα ήταν ο Άντρος Παπαπαύλου, η Εύη Θεοκλέους (Ευρυδίκη) και η Έλενα Πατρόκλου.

 

Τι θα φορέσει η Αλέξια και η υπόλοιπη ομάδα στον διαγωνισμό;

Το τι θα φορέσω, θα πρέπει να μου αρέσει πρώτα εμένα. Με τη βοήθεια της Kiki Collection στη Λευκωσία, θα φτιάξουμε κάτι μοντέρνο και όμορφο.

 

Ποιοι θα σε συνοδεύσουν στις Βρυξέλες;

Όλη η οικογένεια! Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή μου Μαρίτα.

 

Ποιες οι προβλέψεις σου για το τραγούδι μας;

Δεν μπορώ να πω. Ελπίζω όμως σε μια καλή παρουσίαση που θα τιμήσει και την Κύπρο μας.

Το φιλμάκι του ΡΙΚ για το κομμάτι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είχε τελικά πάρει τη μορφή «τουριστικής παρουσίασης της Κύπρου», και όπως δήλωνε η τραγουδίστρια δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού μέχρι και βουτιά στην κρύα χειμωνιάτικη θάλασσα αναγκάστηκε να κάνει, για να ικανοποιήσει τους παραγωγούς.



 



Η Αυστρία θεωρεί την Κύπρο ένα από τα φαβορί

Στο «Περιοδικό», την ίδια περίοδο είχε μιλήσει και ο τότε εκπρόσωπος της Αυστρίας Gary Lux, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κύπρο για ολιγοήμερες διακοπές με την γυναίκας του. Ο Lux, δήλωνε τότε πως θεωρούσε το κυπριακό τραγούδι, πολύ καλό και ταιριαστό με το ύφος του διαγωνισμού. «Η κοπέλα που το ερμηνεύει έχει πολύ ωραία φωνή και ωραία εμφάνιση – στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το διαγωνισμό». Μάλιστα συμπλήρωσε λέγοντας πως ανάμεσα στα 3 τραγούδια του διαγωνισμού που θα διακρίνονταν σίγουρα θα ήταν το γερμανικό, το κυπριακό και το ελβετικό.  

 



 

 

*Ο πρώτος ημιτελικός με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας, θα μεταδοθεί απόψε (Τρίτη 9/5) από το ΡΙΚ στις 22:00. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ