Γιατί το εμιράτο του Κατάρ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού;

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των supermarket, άρχισαν να ανεβαίνουν στο twitter κυρίως, χθες Δευτέρα, δείχνοντας κόσμο πανικοβλημένο να μαζεύει προμήθειες από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

 


Article featured image
Article featured image

Όλο αυτό λίγο μετά τη μεγάλη, όπως όλα δείχνουν, ρήξη του εμιράτου με τον αραβικό κόσμο, με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, τις Μαλδίβες και την ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης να αποκλείουν απέκλεισαν τη χώρα από κάθε είδους συναλλαγή, σε μια συντονισμένη κίνηση ενάντια στην τρομοκρατία.

Μετά την ρήξη και τον αποκλεισμό της χώρας στα προϊόντα διατροφής, το Κατάρ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσα σε 14 ημέρες και ενημέρωσε όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν απευθείας στη Ντόχα, να το κάνουν μέσω του Κουβέιτ ή του Ομάν.

Το εμιράτο του Κατάρ καταγγέλλει την κίνηση του αραβικού κόσμου, εν υποστηρίζει πως όλα βασίζονται σε ψευδείς και αβάσιμες κατηγορίες.

Παρόλα αυτά στη Ντόχα (πρωτεύουσα του Κατάρ), οι κάτοικοι έσπευσαν πανικοβλημένοι στα supermarket για να προμηθευτούν προϊόντα διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης, με ουρές να σχηματίζονται τα ταμεία των καταστημάτων.

Όπως μεταδίδει μάλιστα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ρεπορτάζ του, ήδη προϊόντα όπως γάλα, ρύζι και πουλερικά έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια.


Με πληθυσμό λιγότερο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, το εμιράτο εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές όσο αφορά στα προϊόντα διατροφής και αυτή η εξέλιξη, θεωρείται μεγάλο πλήγμα.

 



 

Το Κατάρ είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη, με ετήσιο ανά κεφαλή εισόδημα στα 138.480 δολάρια το 2015 (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.









*Με πληροφορίες από τη LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ