Ξέρεις τι να κάνεις για να προστατεύσεις παιδιά και βρέφη από τον καύσωνα;

Με τον καύσωνα να μη λέει να μας εγκαταλείψει και τις συνθήκες υπό σκιά να είναι ανυπόφορες, λίγο πολύ όλοι χρειάζεται να πάρουμε μέτρα προστασίας για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 


Article featured image
Article featured image

Κυρίως όμως και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες συνθήκες.

Εξου και οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν ανακοίνωση με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε για να φροντίσουμε τα παιδιά και τα βρέφη από δυσάρεστες συνέπειες.

 

Μέτρα προστασίας:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως κυρίως μεταξύ των ωρών 11 π.μ. - 4 μ.μ. και αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφριά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής με τη χρήση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.

2. Αποφυγή έντονου παιγνιδιού και άσκησης, ιδιαίτερα σε μέρη, όπου καταγράφεται υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών. Συστήνεται η πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, και άφθονων λαχανικών και φρούτων, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά χλιαρά ντους.

5. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

6. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι τα παιδιά/βρέφη να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση ή το παιγνίδι που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα.

7. Μην αφήνετε ποτέ βρέφη/παιδιά στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

*Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη ανήκουν στις ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ