Πόσο ακριβά πληρώνουμε τα τσιγάρα;

Εκτός από την υγεία, το κάπνισμα βλάπτει πολύ σοβαρά και την τσέπη και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί.

 


Article featured image
Article featured image

Αν είσαι καπνιστής και έτυχε να ταξιδέψεις σε χώρες της Ευρώπης όπως η Αγγλία ή η Γαλλία θα έχεις διαπιστώσει πως το να αγοράσεις τσιγάρα απ’ εκεί, είναι τουλάχιστον απαγορευτικό αφού οι τιμές σε σχέση με την Κύπρο, είναι λίγο περισσότερο από διπλάσιες.  

Μια πρόσφατη έρευνα της numbeo.com, αποκάλυψε ότι οι τιμές των τσιγάρων διαφέρουν μέχρι και 10 ευρώ από χώρα σε χώρα, με τα ακριβότερα τσιγάρα να βρίσκονται στη Νορβηγία με κόστος 11.23 ευρώ. Ενώ ακολουθούν η Ισλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αντίπερα όχθη, η Ουκρανία πουλάει τα τσιγάρα για 88 σεντ το πακέτο, σχεδόν 13 φορές λιγότερα δηλαδή από την Νορβηγία. Τα τσιγάρα στην ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρει η έρευνα είναι τα φθηνότερα, ενώ οι τιμές απογειώνονται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία.

 

Διάβασε επίσης: Υπάρχει κάποιος που διέκοψε το κάπνισμα επειδή είδε τον τρυπημένο πνεύμονα στο πακέτο;



 

Παρόλα αυτά πολλές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν βαριές φορολογίες στα καπνικά προϊόντα, δημιουργώντας, όπως υποστηρίζουν, ένα επιπλέον μοχλό πίεσης για τη διακοπή του καπνίσματος.

Όπως δείχνει ο διαδραστικός χάρτης η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες με τη σχετικά χαμηλή τιμολόγηση τσιγάρων, με την τιμή να ανέρχεται στα 4,60 ευρώ. 

 

 

*Με πληροφορίες από το euronews.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ