Έχεις δοκιμάσει το παγωτό τριαντάφυλλο του κυρίου Αρχιμήδη;

Αν δεν έχεις επισκεφτεί την παγωταρία του κυρίου Αρχιμήδη, μάλλον σου λείπει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του παζλ που ονομάζεται αγνές παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για μια μικρή παγωταρία στην Πόλη Χρυσοχούς η οποία λειτουργεί εδώ και 38 ολόκληρα χρόνια!

Ο κύριος Αρχιμήδης Αντρέου είναι σήμερα 82 ετών. Όσοι επισκέπτονται την Πόλη για τις διακοπές τους, κάνουν πάντα μια στάση εκεί για να απολαύσουν το παγωτό του, το οποίο είναι παραδοσιακό και φτιάχνεται όπως ακριβώς το έφτιαχναν οι παππούδες μας πριν από περίπου 70 χρόνια.

Ποιο να ‘ναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας του εδώ και τόσα χρόνια;

«Η παγωταρία ήταν του πεθερού μου για 30 χρόνια, όταν όμως πέθανε την κληρονόμησα -μαζί με αυτήν και τη συνταγή του παγωτού- και την λειτουργώ τα τελευταία 38 χρόνια. Με αυτή τη συνταγή έβγαλα πολλά λεφτά στα νιάτα μου, τώρα όμως το κάνω για να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου».



Φωτογραφίες: Γιώτα Κυριακούδη

 

 



Ο πεθερός του κύριου Αρχιμήδη ήταν ένας από τους πρώτους παγωτατζήδες της Κύπρου, ενώ γνώριζε μάλιστα την παραδοσιακή συνταγή παγωτού.

«Εκείνος τότε έφτιαχνε μόνο 3-4 γεύσεις παγωτού και εγώ με βάση τη συνταγή του το πήρα ένα βήμα παραπέρα και φτιάχνω πάρα πολλές γεύσεις».

Στην παγωταρία του θα βρεις σήμερα μεταξύ άλλων γεύσεις όπως μπανάνα, μάνγκο, φράουλα, τριαντάφυλλο, σοκολάτα, αμύγδαλο, μανταρίνι, λεμόνι και πορτοκάλι.

 

 



Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παγωτά του δεν έχουν συντηρητικά και όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί για την παρασκευή τους είναι κυπριακές.

Οι πελάτες του είναι τόσο από Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, ωστόσο οι Κύπριοι, όπως μας είπε, εκτιμούν περισσότερο το παραδοσιακό παγωτό.

«Η αγαπημένη γεύση των πελατών μου είναι το τριαντάφυλλο γι’ αυτό φτιάχνω πάντα περισσότερη ποσότητα. Δεν ξέρω όμως γιατί το προτιμούν τόσο πολύ, ίσως επειδή είναι πιο δροσιστικό από τα υπόλοιπα».

 



Παλαιότερα λειτουργούσε την παγωταρία όλους τους μήνες του χρόνου, ωστόσο, πλέον, λόγω ηλικίας, ανοίγει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Για να βρεις την παγωταρία, πρέπει να περάσεις από τον γνωστό κατηφορικό δρόμο της Πόλης που οδηγεί προς Λατσί (να μη στρίψεις όμως προς αυτόν, αλλά να συνεχίσεις ευθεία) και μετά από περίπου 50 μέτρα να στρίψεις αριστερά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ