15 είδη μανιταριών στην Κύπρο είναι θανατηφόρα

Μαζί με τις βροχές, έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί και τα μανιτάρια.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί τα οφέλη των μανιταριών στη διατροφή και την υγεία μας να είναι πολλά, ελλοχεύουν ωστόσο και αρκετοί κίνδυνοι.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Μυκητολογικού Συνδέσμου, Μιχάλης Λοϊζίδης, μιλά στη CITY και μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν βάλει τις γαλότσες του και πάει να μαζέψει μανιτάρια.

«Στην Κύπρο υπάρχουν πάνω από 7 χιλιάδες διαφορετικά είδη μανιταριών, εκατοντάδες από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών δηλητηριάσεις, ενώ τουλάχιστον 15 από αυτά μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο», μάς αναφέρει σχετικά ο κύριος Λοϊζίδης.

 



Φωτογραφίες: Μιχάλης Λοϊζίδης

 

Φέτος, όλοι τρώνε μανιτάρια!

«Η φετινή χρονιά για τους φίλους των μανιταριών είναι καλή;», ρωτάμε, αν και γνωρίζουμε την απάντηση.

Ναι, η χρονιά φέτος είναι καλή, λόγω βροχής. Αυτό από τη μια είναι καλό και από την άλλη κακό. Έχουν γίνει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον επειδή αρκετοί μαζεύουν μανιτάρια με εργαλεία, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά. Υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει το μάζεμα μανιταριών με εργαλεία και το πρόστιμό είναι μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ, ή ένας χρόνος φυλάκιση, ή και τα δύο μαζί.

 

Πόσα είδη μανιταριών υπάρχουν στην Κύπρο;

Πάνω από 7 χιλιάδες διαφορετικά είδη. Εκατοντάδες από αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολλές δηλητηριάσεις, ενώ 15 από αυτά είναι θανατηφόρα.

 

 

Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τα δηλητηριώδη ή τα χαλασμένα μανιτάρια;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσει κάποιος τα δηλητηριώδη μανιτάρια από τα μη δηλητηριώδη. Ο μόνος τρόπος είναι να αναγνωριστεί το είδος με την επιστημονική του ονομασία για να δούμε αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Κατά καιρούς κυκλοφορούν δημοσιεύματα με διάφορους τρόπους που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αλλά σας διαβεβαιώνω πως είναι μύθοι. Όσο για τα χαλασμένα μανιτάρια, αυτά φαίνονται με το μάτι.

 

 

Υπάρχει μέση τιμή για τα μανιτάρια; Πόσο πάει το κιλό;

Δεν υπάρχει μέση τιμή. Καταρχάς, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο, είναι πως τα μανιτάρια δεν πιστοποιούνται, δεν περνούν από έλεγχο και πιστοποίηση. Θέσαμε το θέμα επανειλημμένα, αλλά δεν ασχολείται κανένας. Διοχετεύονται, μάλιστα, άγρια μανιτάρια στις φρουταρίες χωρίς να περνούν από έλεγχο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καταναλωτές.

 

Μπορούμε να τα τρώμε και ωμά τα μανιτάρια;

Κάποια είδη τρώγονται και ωμά, κάτι φυσικά που εμείς, ως Παγκύπριος Μυκητολογικός Σύνδεσμος, δεν το συνιστούμε.

 

 

* Κεντρική φωτογραφία μανιταριών: Μιχάλης Σιακαλλής


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ