Γεννήθηκαν τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά

Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βοήθησε να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν αυτό τον μήνα και των οποίων το DNA ο ίδιος είχε προηγουμένως τροποποιήσει στο στάδιο του εμβρύου.

 


Article featured image
Article featured image

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου γενετικής στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως ισχυρίζεται, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια (τα δίδυμα κορίτσια του).

Στόχος της γενετικής τροποποίησης είναι η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, ώστε να αποκτήσει τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσει αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, ούτε σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Την ίδια ώρα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα, θεωρεί πρόωρη μια τέτοια τροποποίηση σε ανθρώπους, γι' αυτό περιορίζεται σε πειραματόζωα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η γενετική τροποποίηση να περάσει σε μελλοντικές γενιές και να έχει αρνητική επίδραση σε άλλα γονίδια.

Μερικοί άλλοι επιστήμονες μάλιστα, δήλωσαν έκπληκτοι από τους ισχυρισμούς του Κινέζου επιστήμονα και καταδίκασαν την πρωτοβουλία του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ