Μια κυπριακή κινηματογραφική κωμωδία ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ενώ σύντομα ταξιδεύει σε ΗΠΑ, Ρωσία και Καναδά.

 


Article featured image
Article featured image

Θερμή υποδοχή, εξαιρετικές κριτικές και άφθονο γέλιο ήταν τα βασικά στοιχεία που έκαναν το «Sunrise in Krimmeria», να βγει μπροστά και να λάμψει. 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Simon Φαρμακά, παρουσιάζει μία εμπορικών προδιαγραφών κωμωδία, με πινελιές φολκλόρ και τραγωδίας που, αναμφίβολα  εκπληρώνει το στόχο της.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα μικρό (φανταστικό) κυπριακό χωριό που, όπως όλα τα χωριά, στελεχώνεται από γραφικούς, ενίοτε χαριτωμένους, ήρωες. Εκεί, μια φωτεινή μέρα, θα πέσει ένα... ούφο από τον ουρανό, ένα σφαιρικό πυρακτωμένο αντικείμενο και θα προσγειωθεί στη νεκρή ζώνη, στο χωράφι του Σκεύου. Ο Σκεύος είναι ένας συμπαθής loser, επιβαρυμένος με τα χρέη του πατέρα του που αγαπά τη Μαρία η οποία διαγωνίζεται στα τοπικά καλλιστεία της γιορτής της πατάτας και ψάχνει να βρει αν ζει η Σουηδέζα μητέρα του.

 





Στην κριτική του ο Νίνος Φενέκ Μικελλίδης σημειώνει στην www.enetpress.gr: «Μια διανθισμένη με άφθονο χιούμορ, εικόνα της περίπλοκης, συχνά παράλογης, ζωής στη σύγχρονη Κύπρο δίνει στην ταινία του ‘Κιμέρια’, ο Σάιμον Φαρμακάς. Ο ήρωας, ένας νεαρός αγρότης σε χωριό, βρίσκεται ξαφνικά κάτοχος ενός παράξενου, διαστημικού αντικειμένου (UFO όπως πιστεύουν οι συγχωριανοί του), που πέφτει ξαφνικά στο κτήμα του».

Παράλληλα, η Λήδα Γαλανού, γράφει μεταξύ άλλων, στο Flix: «Ο Σάιμον Φαρμακάς χτίζει την ταινία του πάνω σε μια κωμικότητα που τείνει προς το παράδοξο, προς την ανθρώπινη γελοιότητα, αλλά και προς τη διακριτική λαογραφία. Με γοργό ρυθμό αποτυπώνει μια κοινότητα φορτωμένη από τις συντηρητικές παραδόσεις της, με ανθρώπους ευέξαπτους, έτοιμους να επιτεθούν σ' όποιον θελήσει (άλλο ένα) κομμάτι από την εμβληματικά διαχωρισμένη γη τους. Όλοι μιλούν όλοι μαζί, όλοι είναι έτοιμοι ν' αρπαχτούν ή να... τ' αρπάξουν, σε μια αφήγηση που, αφήνοντας στο πλάι τις μυθολογικές αναφορές της, αποτελεί μια συμβατική λαϊκή κωμωδία ηθών».

Το Sunrise in Krimmeria ταινία που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας στο Cyprus Film Days 2018.

 



Περισσότερα για την ταινία στην ομώνυμη ιστοσελίδα, www.sunriseinkimmeria.com, στο Twitter και στο Facebook

Η ταινία Sunrise in Kimmeria θα συμμετέχει επίσης στα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο Χιούστον/Τέξας Η.Π.Α. (17/11), στην Αγία Πετρούπολη/Ρωσία (22/11), στο Τορόντο (16/11), Οττάβα (22/11), Βανκούβερ / Καναδά (28/11).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ