Η θάλασσα της Λεμεσού ξεβράζει ιατρικό εξοπλισμό αγνώστου προελεύσεως

Χριστουγεννιάτικη μαγεία στο Lady’s mile.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Jennifer Peters / Flickr

 

Κάποιοι στήνουν παραμυθουπόλεις, άλλοι στολίζουν δέντρα και χωριά του Άη Βασίλη και είναι και μερικοί που αποφασίζουν να πετάξουν σακούλες με ιατρικά απόβλητα μέσα στη θάλασσα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Σωτηρούλλας Χριστοφίδου, προ μερικών ημερών η θάλασσα της Λεμεσού και πιο συγκεκριμένα στην ακτογραμμή του Lady’s Mile, ξεβράστηκαν μεγάλες ποσότητες ιατρικών αποβλήτων τα οποία έως τώρα κανείς δεν έχει προσδιορίσει την προέλευσή τους ούτε και τη χρήση τους.

Μόλις το πρόβλημα έγινε αντιληπτό ειδοποιήθηκε το Τμήμα Αλιείας και ακολούθως η Λιμενική Αστυνομία, η οποία συνέβαλε στην περισυλλογή και τον καθαρισμό της περιοχής, μαζί με τη βοήθεια στρατιωτών των βρετανικών βάσεων, όπου και εμπίπτει διοικητικά η περιοχή της Επισκοπής.

Λειτουργός του Τμήματος Υγειονομείου του Δήμου Λεμεσού, με τον οποίο επικοινώνησε η CITY, αναφέρει πως το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και το γεγονός ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε από πού προέκυψαν τα απόβλητα αυτά, το κάνει χειρότερο. «Υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός στο θέμα των αποβλήτων, ένεκα του κλεισίματος του Κοτσιάτη και του Βατή, ωστόσο ειδικά για τα ιατρικά απόβλητα, υπάρχει καθορισμένη ιδιωτική εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για την περισυλλογή τους από κλινικές και νοσοκομεία και την διαχείρισή τους στη συνέχεια», σημειώνει ο Λειτουργός.

Όπως διευκρινίζει στη CITY, το πρόβλημα δεν προέρχεται από τις κλινικές και τα νοσοκομεία, αλλά από ιδιώτες που κάνουν χρήση ιατρικού εξοπλισμού στο σπίτι ή ακόμη και από ληγμένα προϊόντα φαρμακείων, «Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πριν μερικούς μήνες όταν εργάτης του δήμου τρυπήθηκε από χρησιμοποιημένη βελόνα που υπήρχε πεταμένη στα συμβατικά σκουπίδια. Εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου», συμπληρώνει ο Λειτουργός του Δήμου Λεμεσού.

Ο αξιωματικός των βρετανικών βάσεων, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο ΡΙΚ, αναφέρει πως οι πρώτες πληροφορίες για εμφάνιση των μικρών αντικειμένων κατά μήκος των παραλιών της χερσονήσου του Ακρωτηρίου λήφθηκαν την περασμένη Τρίτη και όπως τονίζει σήμανε συναγερμός, αφού οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ποσότητες που κάλυψαν μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, με αιχμηρά αντικείμενα αγνώστου προελεύσεως να περιλαμβάνονται σε αυτά.

Για τον καθαρισμό της παραλίας, ομάδες στρατιωτών εφοδιασμένοι με γάντια και δοχεία ασφάλειας, περπάτησαν κατά μήκος των ακτών συλλέγοντας εκατοντάδες από αυτά τα αντικείμενα, κάποια ήταν ακόμα στη συσκευασία τους και κάποια όχι. Γυάλινα φιαλίδια βρέθηκαν σπασμένα, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα μέχρι στιγμής, αν είναι χρησιμοποιημένα.

Οι έρευνες που γίνονται αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στον εντοπισμό μέσω των γραμμικών κωδικών , όπου υπάρχουν, του κατασκευαστή, του προμηθευτή, του αγοραστή και βεβαίως του τελικού παραλήπτη πριν βρεθούν στη θάλασσα. Για την υπόθεση ενημερωθήκαν τα τμήματα περιβάλλοντος και αλιείας του υπουργείου Γεωργίας και η αστυνομία της δημοκρατίας.

Χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη ή απόδειξη, ο Λειτουργός του Τμήματος Υγειονομείου του Δήμου Λεμεσού, θεωρεί πως είναι πολύ πιθανόν τα εν λόγω απόβλητα να είναι ιατρικός εξοπλισμός που αφορά ζώα και να ρίχθηκαν στη θάλασσα από κάποιο πλοίο.

Από την άλλη, η Λιμενική Αστυνομία, με την οποία επικοινωνήσαμε καθώς ήταν παρούσα στην όλη διαδικασία περισυλλογής συνιστά να περιμένουμε τα ευρήματα των αναλύσεων προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καθώς προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Σοβαρές υποψίες υπάρχουν, ωστόσο, για το ενδεχόμενο να είναι περίπτωση ανέξοδης απόρριψης μιας και η ενδεδειγμένη διαχείριση τέτοιων ειδών είναι ακριβή.

Με ανακοίνωση τους οι αρχές των βρετανικών βάσεων ζητούν από το κοινό να αποφεύγει τις συγκεκριμένες παραλίες μέχρι να υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, ενώ προτρέπουν όσους εντοπίσουν τέτοια αντικείμενα να μην τα αγγίξουν και να τηλεφωνήσουν στο 1443.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ