«Κάτι Αρχαίο Ψήνεται…»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ταξιδεύουν τα παιδιά στην Αρχαιότητα!

 


Article featured image
Article featured image

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με τίτλο «Κάτι αρχαίο ψήνεται», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, απευθύνεται σε παιδιά Δ’ και Ε’ τάξεων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα πραγματεύεται πτυχές που άπτονται της διατροφής στην Κύπρο της αρχαιότητας, προβάλλοντάς τις ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις πρώτες ύλες που συνιστούσαν μέρος της δίαιτας των αρχαίων Κυπρίων, τον τρόπο επεξεργασίας τους, τα χρηστικά σκεύη αποθήκευσης, κατανάλωσης, σερβιρίσματος και μεταφοράς, το εορταστικό-αριστοκρατικό και το καθημερινό τραπέζι. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσω της διαδραστικής μουσειακής αφήγησης, η οποία καλεί τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τους εμπλέκει ενεργά μέσω ποικίλων παιδαγωγικών δραστηριοτήτων βιωματικής μάθησης, βασισμένες σε αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής και του εκπαιδευτικού δράματος.

Πιο συγκεκριμένα, με οδηγό μια αρχαία Κύπρια, τα παιδιά ταξιδεύουν στην καθημερινότητά της και με παιγνιώδη τρόπο εξερευνούν τις προαναφερθείσες παραμέτρους που σχετίζονται με τη διατροφή. Αγγίζουν και επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες, τα εργαλεία και τα χρηστικά σκεύη (ομοιώματα) και αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία που υπάρχει στο μουσείο. Παράλληλα, εμπλουτίζεται η όλη εμπειρία με εκπαιδευτικά διαδραστικά εκθέματα-παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα μαζί ενισχύουν την παροχή μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας και ωθούν τους μαθητές να συνδιαλεχθούν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αναφορικά με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, που σχετίζονται τόσο με πολιτισμικές όσο και με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Λόγω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικότητάς του, το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα για ποικίλες παιδαγωγικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις με το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα, όπως με την ιστορία, την εικαστική αγωγή, την αγωγή υγείας, τη γλώσσα και τον πολιτισμό, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σχεδιασμός: Δρ Χρυστάλλα Αντωνίου, Εκπαιδευτικός/Μουσειοπαιδαγωγός, Μαρίνα Κατσαρή, Αφηγήτρια/Θεατροπαιδαγωγός,

Υλοποίηση: Μαρίνα Κατσαρή , Αφηγήτρια/Θεατροπαιδαγωγός

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Δημήτριος Μιχαηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Χάρις Παπαδοπούλου, Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας,Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελισάβετ Στεφανή, Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας,Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εποπτεία: Δρ Χρυσταλλένη Λαζάρου Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Διάρκεια: Φεβρουάριος- Ιούνιος 2018

Για μαθητές Δ-Ε Δημοτικού

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22 128 182

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία

www.boccf.org | facebook: boccf


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ