Πάσχα στο Παραλίμνι [το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων]

Όσοι θα έχουν την τύχη να παρευρεθούν στον Δήμο Παραλιμνίου κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν στο μέγιστο βαθμό την κατάνυξη των ημερών,  τον απαράμιλλο πολιτισμό, αλλά και την αυθεντική ντόπια κουλτούρα και παράδοση.

 


Article featured image
Article featured image

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, εορτάζεται το Πάσχα στον Δήμο Παραλιμνίου. Η αναβίωση ηθών και εθίμων, καθώς και η διοργάνωση καινοτόμων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με τις χρυσές αμμουδιές  και τις μοναδικές ομορφιές του κοσμοπολίτικου Πρωταρά, καθιστούν το Παραλίμνι ως κορυφαίο πασχαλινό προορισμό και πόλο έλξης ντόπιων και ξένων τουριστών. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση, ο Επιτάφιος Θρήνος, η «Λαμπρατζιά», η Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η λαμπροτέρα Ανάσταση Του, «οι αυγομαχίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια, σχοινί», οι σακουλοδρομίες και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια, είναι μερικές παραδόσεις διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου στο Παραλίμνι. 

Ξεκινάμε το πασχαλινό μας πρόγραμμα, το Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου, ώρα 10 π.μ. – 1 μ.μ με την νοσταλγική εκδήλωση «Σαν χθες…» στο Παραδοσιακό Σπίτι του Δήμου Παραλιμνίου. Πρόκειται για μια εκδήλωση πολυθεματικού χαρακτήρα, μια μοναδική ευκαιρία για να «θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», καθότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν στεφανάκια και γιρλάντες με λουλούδια της εποχής (λαζαράκια), να ψήσουν παραδοσιακές φλαούνες, να αποστάξουν και να γευτούν αυθεντική ζιβανία, να φτιάξουν παγωτό τριαντάφυλλο και να γευτούν παραδοσιακούς λαχταριστούς λουκουμάδες από τους έμπειρους εθελοντές του ΚΕΠΑ «Άγιος Χριστόφορος». Παράλληλα μέσα από την η εκδήλωση τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» και να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια με το 2910 Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ  πραγματοποιείται η αναπαράσταση του Νιπτήρος όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωσνταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος πλένει τα πόδια 12 ιερέων της Μητρόπολης. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εικόνες των εκκλησιών ντύνονται στα μαύρα και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Από τους σταυρούς των εκκλησιών ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη εικόνα του Ιησού τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι και την περιφέρει εντός του ναού. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού και το βράδυ στις τρεις εκκλησίες της πόλης ακολουθεί η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου υπό τους πένθιμους ήχους της Συμφωνικής Μπάντας «ΑΡΜΟΝΙΑ» του Δήμου Παραλιμνίου.

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου έχουμε την πρώτη Ανάσταση, με την κανονική αναστάσιμη ακολουθία «Καλός Λόγος», να γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Εκεί γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου που συνοδεύεται από τους ήχους χαρμόσυνων καμπανών και στις δώδεκα ψάλλεται παντού το «Χριστός Ανέστη». Ο εορτασμός της Ανάστασης  συνοδεύεται φυσικά από κωδωνοκρουσίες, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που σκίζουν τον ουρανό και οι κροτίδες σπάνε σε κάθε σημείο και των τριών εκκλησιών. Μετά την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται σε σπίτια για να γιορτάσει.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 8μ.μ. αναβιώνουμε το έθιμο της «ΛΑΜΠΡΑΤΖΙΑΣ» όπου στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου στήνεται μια πολύ μεγάλη Λαμπρατζιά για το παραδοσιακό «κάψιμο του Ιούδα» και μικροί και μεγάλοι το χαίρονται πραγματικά, με τους μικρούς να πετάνε τα «μαρτάκια» τους στην Λαμπρατζιά. Ο Δήμος προσφέρει άφθονο ποτό και ξηρούς καρπούς στους ενήλικες, που το χαίρονται πραγματικά μαζί με τα παιδιά τους.

Την Κυριακή του Πάσχα 8 Απριλίου, πραγματοποιείται ο Εσπερινός της Αγάπης και γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως. Το βράδυ στις 7.30μ.μ., διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, άφθονα εδέσματα και παραδοσιακό κρασί με το μουσικό σχήμα «ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΗΤΙΚΑ», εκδήλωση η οποία θα πλαισιωθεί χορευτικά από τον «Ποτηρά της Κύπρου», κ. Ντίνο Κκάντη ο οποίος μαζί με τον Κυριάκο Ευθυμίου εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο στον τελικό του ελληνικού show «Ελλάδα έχεις Ταλέντο». Θα ακολουθήσει μια μοναδική ρεμπέτικη χορευτική παράσταση από την κατξιωμένη χορογράφο Έλενα Τόφα και την σχολή της «PASSION DANCE».

Τη Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου και ώρα 7μ.μ., οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ασφυκτιούν με χορευτές του Πολιτιστικού Εργαστηρίου «ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ» οι οποίοι παρελαύνουν χορευτικά, ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία σε παραδοσιακές τυμπανοκρουσίες. Στη διάρκεια της πομπής στην οποία εντάσσουν και τους ντόπιους που βρίσκονται κατά μήκος των πεζοδρομίων, γίνονται αναπαραστάσεις του θερισμού, κρατώντας καρρέττες, δρεπάνια, σχηματίζοντας το γαϊτανάκι με έντονα χρώματα και κορδέλες. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι στην κεντρική πλατεία του Δήμου από το πολυπληθές Πολιτιστικό Εργαστήρι «ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ» και το Βουλγάρικο Σχολείο της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου – Επαρχίας Αμμοχώστου θα μας παρασύρει σε ένα ταξίδι γεύσεων σερβίροντας σούσι, τραχανά και παραδοσιακές «πόμπες» καθώς και άφθονο ποτό, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Επαρχίας μας.

Κοπιάστε στον Δήμο Παραλιμνίου για τις εκδηλώσεις του Πάσχα, τη Μεγαλειώδη εορτή στην καρδιά της Άνοιξης, όπου επιτυγχάνεται ο δυναμικός συνδυασμός παράδοσης, γλεντιού, κατάνυξης και χρυσών αμμουδιών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ