«Αυτός είναι ο γιος μου βγαίνοντας από τη θάλασσα του Lady’s Mile»

Πατέρας ανέβασε φωτογραφία στα social media με το γεμάτο εξανθήματα σώμα του ανήλικου γιου του, υποστηρίζοντας πως αυτά δημιουργήθηκαν λόγω των προβληματικών νερών της θάλασσας του Lady’s Mile στη Λεμεσό. Και λέει την αλήθεια.

 


Article featured image
Article featured image

Συνήθως τέτοιου είδους καταγγελτικές αναρτήσεις που αφορούν θέματα δημόσιας υγείας, γίνονται απρόσκοπτα και κυρίως χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ή δεδομένα που να ενοχοποιούν το αντικείμενο ή την κατάσταση που κατηγορείται. Παρ’ όλα αυτά και επειδή ζούμε στην εποχή της μαζικής κατανάλωσης πληροφοριών, χωρίς φιλτράρισμα, αναπαράγουμε με μεγάλη ευχαρίστηση τέτοιου είδους fake news, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αρχικά φαίνεται.

Αυτή εδώ, όμως, η περίπτωση δεν είναι τέτοια.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου, ένας πατέρας ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, φωτογραφία με τα πόδια του μικρού γιου του, τα οποία ήταν κατακόκκινα από τα εξανθήματα, με τη λεζάντα «Μην παίρνετε τα παιδιά σας στο Lady’s Mile, είναι γεμάτο ακάρεα. Αυτό, έπαθε ο γιος μου».

Μια σειρά σχολίων κάτω από την ανάρτηση, επιβεβαίωναν ή διέψευδαν τον ισχυρισμό του πατέρα, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι και τα δικά τους παιδιά βιώσαν παρόμοια κατάσταση και τους δε να αναφέρουν ότι αποκλείεται να είναι ακάρεα, αφού αυτά βρίσκονται στη σκόνη, σε καναπέδες ή σε στρώματα κρεβατιού. Σε ξηρά, δηλαδή, περιβάλλοντα. Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει η βικιπέδια, τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα κλπ, ενώ εκτιμάται ότι έχουν περιγραφεί γύρω στα 48.200 είδη ακάρεων, σε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που ζουν σήμερα. Άρα, τα ακάρεα εκτός από τη σκόνη, μπορεί να εντοπιστούν και στο νερό.

 

Τι συμβαίνει με τη θάλασσα στο Lady’s Mile; 

Ο κ. Δημήτρης Θεοτής – Προϊστάμενος του Τμήματος Υγειονομικού του Δήμου Λεμεσού ήταν ξεκάθαρος «βάσει των τελευταίων αναλύσεων που έγιναν στα νερά της Λεμεσού, δεν βρέθηκε κανένα ανησυχητικό μικροβιολογικό φορτίο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάτι για το θέμα των ακάρεων». Όπως αναφέρει ο κ. Θεοτής, ο οποίος είχε εις γνώση του το περιστατικό, όντως στην περιοχή του Lady’s Mile υπάρχει αυτό το πρόβλημα το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Τα ακάρεα είναι διάφανα και δεν εντοπίζονται με γυμνό μάτι, ενώ ζουν και στο νερό και στην άμμο, άρα όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός και η καταστολή τους. Βασικά είναι αδύνατος, αφού δεν έχουν εστίες οι οποίες μπορούν να καταπολεμηθούν».

 

Image result for ladys mile

 

Αιτία οι έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τον κ. Θεοτή, ο λόγος που αναπτύχθηκαν σε τόσο έντονο βαθμό οι πληθυσμοί τους φέτος, είναι ένεκα των έντονων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας, γεγονός που τα ώθησε μάλιστα να βγουν στα ρηχά και στην άμμο. Αυτό πολλαπλασίασε τον πληθυσμό τους και δημιούργησε το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κος Θεοτής, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αφού στην περιοχή του Lady’ s Mile υπήρξαν και παλαιότερα παρόμοια περιστατικά, είτε με ακάρεα είτε με τσούχτρες.

 

Γιατί όμως δεν είδαμε παρόμοια περιστατικά και σε άλλες θάλασσες της Λεμεσού ή άλλων πόλεων 

Ο λόγος, συνεχίζει, που το φαινόμενο παρουσιάζεται έντονα στη συγκεκριμένη περιοχή της Λεμεσού είναι γιατί το υποθαλάσσιο περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιου είδους οργανισμών.





 

Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί, θα φύγει από μόνο του

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η φύση των πληθυσμών ακάρεων είναι τέτοια που δεν μπορεί κάποιος να τους καταπολεμήσει. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ο κ. Θεοτής, τώρα που η θερμοκρασία σταθεροποιείται σιγά σιγά θα αρχίσουν να υποχωρούν και τα ακάρεα και είναι θέμα χρόνου να «καθαρίσει» η θάλασσα της περιοχής, γι’ αυτό ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί.



Τι γίνεται σε περίπτωση που το παιδί μου εμφανίσει εξανθήματα 

Μιλώντας με ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει μία ενδεδειγμένη θεραπεία αφού κάθε παιδί, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός άρα η θεραπεία δεν μπορεί παρά να είναι συμπτωματική. Αν λοιπόν το παιδί σας εμφανίσει κάποια εξανθήματα μετά το μπάνιο στην παραλία, καλό είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρό του και ανάλογα με τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει θα δεχτεί και την ανάλογη θεραπεία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ