4 νέοι στην Κύπρο μάς λένε ποιες είναι οι κυριότερες ανάγκες τους

Τι είδους ανάγκες έχει ένας νέος ηλικίας 18-25, στην Κύπρο, το 2018;

 


Article featured image
Article featured image

Τελειώνεις το σχολείο, ενηλικιώνεσαι και πέφτεις ξαφνικά στα βαθιά όπου πρέπει να κολυμπήσεις στηριζόμενος κυρίως στις δικές σου δυνάμεις. Είναι η περίοδος που είτε είσαι στρατό, είτε πας για σπουδές, είτε έχει τελειώσει και βρίσκεις μια δουλειά (ή ψάχνεις για να τη βρεις) και αρχίζεις να επιζητάς την ανεξαρτησία σου.

Οι έξοδοι πληθαίνουν, οι ανάγκες το ίδιο, μαζί και τα έξοδα…

Πώς είναι αλήθεια να είσαι σε εκείνη το ηλιακό γκρουπ εν έτει 2018; Τι οικονομικές ανάγκες υπάρχουν;

Ρωτήσαμε 4 νέους και μάθαμε πώς ακριβώς τα βγάζουν (ή δυσκολεύονται να τα βγάλουν) πέρα.

 

 

 

 

Μαριαλένα Χριστοφή, 24, Λειτουργός Marketing

Οι ανάγκες αυξάνονται, ενώ τα λεφτά δεν είναι ποτέ αρκετά. Στα 18 μου, είχα πάνω-κάτω, τις ίδιες ανάγκες που έχω και τώρα, στα 24 μου: βενζίνη, έξοδοι (καφέδες, clubs, μπαράκια, εκδρομές, εστιατόρια -αραιά και που), ρούχα όποτε θέλω ανανέωση ή έχω κάποιο event ή «εσύγκοψα» κάτι που το είδα κάπου και μου άρεσε, αισθητικός, τηλέφωνο, γυμναστική, ταξίδια.

Ακόμα μένω με στο πατρικό μου άρα δεν έχω τα έξοδα ενοικίου, φαγητού, πλυσίματος, σιδερώματος… Οι ανάγκες μου θεωρώ είναι κοινές με τους πιο πολλούς της ηλικίας μου. Είναι κυρίως ανάγκες κοινωνικοποίησης. Βέβαια, στα 24 μου έχω αρκετά πιο έντονη την ανάγκη να είμαι ανεξάρτητη από την οικογένειά μου.

Μακάρι να μου έμεναν αρκετά λεφτά για διαμέρισμα, φαγητό και λογαριασμούς, αλλά ούτε τους μήνες που προσπαθώ να κάνω savings δεν φτάνουν για τις πρώτες ανάγκες σε περίπτωση που αποφασίσω να φύγω από το σπίτι σε αυτή τη φάση..

 

 

 

 

Ηρόδοτος Ξενοφώντος, 24, Φοιτητής Ψυχολογίας

Είμαι φοιτητής στο εξωτερικό και αρά στην Κύπρο έρχομαι μόνο για διακοπές το καλοκαίρι. Στη Λευκωσία, το καλοκαίρι, τις καθημερινές δεν έχεις και άπειρες επιλογές  λόγω ζέστης. Άντε να πας το απόγευμα για καφέ και το βράδυ για ποτό. Μόνο για αυτά σίγουρα χρειάζεσαι γύρω στα 20 ευρώ τη μέρα, μαζί με τα μεταφορικά σου.

Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα θα πάμε παράλια με την παρέα, είτε  μονοήμερο είτε για κάμπινγκ, και αυτό σίγουρα θα στοιχίσει γύρω στα 50 ευρώ τη μέρα.

Επίσης, την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές για συναυλίες και φεστιβάλ, όπου τα εισιτήρια στοιχίζουν από 15 μέχρι 40 ευρώ. Σε ένα τριήμερο φεστιβάλ θα ξοδέψεις σίγουρα περισσότερα από 100 ευρώ, ενώ για μια συναυλία γύρω στα 50 ευρώ μαζί με το εισιτήριο.

 

 

 

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Νικόλας Ευθυμίου, 24 ετών, Advertising Executive

Μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία, επιστρέφοντας Κύπρο για να εργαστώ, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Αν είσαι τυχερός και βρεις δουλειά -αφού συνήθως δεν προσλαμβάνουν αν δεν έχεις εμπειρία- ο μισθός σου θα είναι σίγουρα τόσο χαμηλός που δεν θα μπορείς να καλύψεις ούτε τα απαραίτητα.

Τα περισσότερα χρήματά μου τα ξοδεύω καθημερινά στο φαγητό και τη βενζίνη. Επίσης, είναι και το κομμάτι της ένδυσης. Σε ό,τι δουλειά και να είσαι, ειδικά εάν αυτή περιλαμβάνει συναναστροφή με πελάτες -όπως η δική μου- επιβάλλεται να έχεις και ανάλογο dress code, άρα και αυτό είναι ένα απαραίτητο κονδύλι.

Τα έξοδα μου ανέρχονται χοντρικά στα 800 ευρώ τον μήνα και εννοείται πώς η σκέψη για να μείνω μόνος μου δεν υπάρχει ακόμα στο μυαλό μου.

 

 

 

 

Χριστιάνα Κλεάνθους, 23 ετών, απόφοιτη Δημοσιογραφίας

Οι κυριότερες ανάγκες που έχουν οι νέοι της ηλικίας μου σίγουρα δεν είναι για όλους οι ίδιες, αφού διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν ζεις ακόμη στο σπίτι σου, ή αν ζεις μόνος.

Σε αυτή την ηλικία οι σπουδές έχουν τελειώσει και μένει να βρεις δουλειά για να εξασφαλιστούν οι πρώτες ανάγκες, ακόμη κι αν ζεις μαζί με τους γονείς σου γιατί σίγουρα δεν λέει να ζητάς λεφτά από την μαμά και τον μπαμπά συνέχεια. Σίγουρα, σε αυτή την ηλικία υπάρχουν μερικές ανάγκες που μπορείς να καλύψεις με ένα βασικό μισθό. Χρειάζεσαι χρήματα για τις καθημερινές εξόδους σου, ή για να αγοράσεις κάτι που χρειάζεσαι.

Εάν δε ζεις στο σπίτι σου, οι ανάγκες είναι ακόμα περισσότερες. Για παράδειγμα, εγώ πρέπει να εξασφαλίσω καθημερινά το φαγητό μου, το ενοίκιο, τα έξοδα του σπιτιού, το supermarket και εάν περισσέψουν χρήματα στο τέλος του μήνα, ίσως να πάρω και κάποια ρούχα.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ