Η συγκλονιστική ιστορία από ορφανοτροφείο στην Κύπρο με πρωταγωνίστρια μια 15χρονη έγκυο

Μια απίστευτη ιστορία με πρωταγωνίστρια ένα 15χρονο κορίτσι έφερε στο φως της δημοσιότητας η Σημερινή της Κυριακής.

 


Article featured image
Article featured image

Το ορφανοτροφείο, το βεβαρημένο ιστορικό, οι εκφοβισμοί, μια εγκυμοσύνη, μια σχέση με ενήλικα περίπου 7 χρόνια μεγαλύτερό της και η ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να την προστατεύσουν.

Η ιστορία του ανήλικου κοριτσιού ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, όταν σε ηλικία 2 ετών έχασε την οικογενειακή θαλπωρή και τέθηκε υπό την κηδεμονία του κράτους. 

Η αμέλεια, ωστόσο, η αδιαφορία και το τρύπιο σύστημα των κρατικών υπηρεσιών ευημερίας ευθύνονται -όπως καταγγέλλει ο βιολογικός της πατέρας- που σήμερα το κορίτσι είναι στο έλεος του Θεού και διανύει τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης της, από σχέση που διατηρεί με ενήλικα.

«Την πήραν από εμάς επειδή υποστήριζαν πως εκείνοι είναι περισσότερο άξιοι από εμάς για να τη μεγαλώσουν και τελικά την κατέστρεψαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βιολογικός της πατέρας.

Όπως υποστηρίζει, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας ενώ γνωρίζουν για τη σχέση που διατηρεί με ενήλικα, εντούτοις άφησαν την κόρη του απροστάτευτη.

«Γνωρίζουν πως έχει σχέση με ενήλικα. Πάει και την παίρνει από τη στέγη όπου μένει και μετά την επιστρέφει πίσω».

Λειτουργοί -σύμφωνα με τον πατέρα- εκβιάζουν τόσο το ανήλικο κορίτσι όσο και τον ίδιο πως σε περίπτωση που φέρουν την ιστορία στο φως της δημοσιότητας, θα υπάρξουν συνέπειες.

 Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» έθεσε την υπόθεση και ενώπιον της Προέδρου του Συμβουλίου "ΦΩΝΗ", Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία αναμένεται να ζητήσει διερεύνηση του περιστατικού, ενώ όπως δήλωσε αν όντως η 15χρονη διατηρεί σχέση με ενήλικα, τότε όσοι είχαν γνώση και δεν προέβησαν σε καταγγελία, διαπράττουν ποινικό αδίκημα.

 



 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μια μέρα μετά το δημοσίευμα της «Σημερινής της Κυριακής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναφορικά με δημοσίευμα, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2018, της εφημερίδας «Σημερινής», με θέμα «Αδιανόητο, Κράτος δυνάστης για 15χρονη ψυχή», οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, χωρίς να σχολιάζουν τα επί μέρους ζητήματα, δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά στην ανήλικη και λαμβάνουν μέτρα προστασίας και φροντίδας της, στο μέτρο του δυνατού, εμπλέκοντας πολυθεματικά, εξ αρχής όλους τους αρμόδιους επαγγελματίες στη λήψη αποφάσεων που την αφορούν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί εκ νέου ότι αριθμός παιδιών που τίθενται υπό την κηδεμονία του Κράτους παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες και ιδιαίτερες δυσκολίες, η αντιμετώπιση των οποίων εμπλέκει σε αυξημένο βαθμό, πέραν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και άλλες Υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα για τα παιδιά.

Στη βάση αυτή, η έκθεση ιδιαίτερων προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων οποιασδήποτε περίπτωσης δεν είναι επιτρεπτή και δεν εξυπηρετεί έμπρακτα και αποτελεσματικά το συμφέρον των παιδιών.

Εκτός από την επιβάρυνση των παιδιών, η αποσπασματική και χωρίς οποιαδήποτε διερεύνηση των γεγονότων προβολή τους δεν συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού και οδηγεί στην παραπληροφόρηση και στοχοποίηση των παιδιών και των Υπηρεσιών. Για λόγους δεοντολογίας, προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και  προστασίας της ευάλωτης θέση τους, αποτελεί πάγια θέση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας η μη δημοσιοποίηση  προσωπικών δεδομένων και ως εκ τούτου η δημόσια εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οποιοσδήποτε πολίτης κατέχει πληροφορίες και δεδομένα για μη αποτελεσματική άσκηση καθηκόντων Λειτουργών των Υπηρεσιών καλείται να προβεί σε καταγγελία, προκειμένου να επιδιωχθεί άμεση και ενδελεχής έρευνα, απομακρύνοντας σκιές για απόκρυψη στοιχείων.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εκφράζουν τη λύπη τους για το συγκεκριμένο δημοσίευμα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα.

 

Ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

«Το δημοσίευμα αφορά παιδί, για την περίπτωση του οποίου η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού προχώρησε, σε σχέση με συνθήκες άλλες από αυτές που αναφέρονται στο δημοσίευμα και στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού ρόλου που της καθορίζει ο Νόμος, σε διερεύνηση και σε σχετικές παρεμβάσεις.

Ενόψει των επιπρόσθετων πληροφορίων σε σχέση με την παρούσα κατάσταση του παιδιού που περιλήφθηκαν στο δημοσίευμα, η Επίτροπος προτίθεται να παρέμβει εκ νέου, αμέσως, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειές τους όσον αφορά το χειρισμό της περίπτωσης. Η αξιολόγηση των ενεργειών αυτών εκ μέρους της Επιτρόπου θα γίνει, όπως πάντα, στη βάση των δικαιωμάτων του παιδιού».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ