«Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία» [σήμερα το δημοψήφισμα]

Στις κάλπες μεταβαίνουν από νωρίς οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

 


Article featured image
Article featured image

Μια συμφωνία η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της χρόνιας έριδας των δύο χωρών, τη μετονομασία της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο ηγέτες με έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων.

Το ερώτημα επί του οποίου καλούνται να ψηφίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας εμφανίζεται διχασμένος, καθώς από τη μια υπέρ του «ΝΑΙ» τάσσεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό κόμμα BDI, ενώ από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην ψηφοφορία, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα η προσέλευση θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες, το «ΝΑΙ» αναμένεται να επικρατήσει, ωστόσο καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα θα υπάρχει γύρω στις 20:30 ώρα Κύπρου.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ