Χαμηλώνεις κι εσύ την ένταση του ραδίου όταν ψάχνεις κάτι;

Γιατί χαμηλώνουμε την ένταση στο ράδιο του αυτοκινήτου όταν ψάχνουμε κάτι;

 


Article featured image
Article featured image

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.

Σε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ο Steven Yantis, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είχε ανακαλύψει τα εξής:

«Το να κατευθύνετε την προσοχή σας για να ακούτε αυτό που σας λένε στο τηλέφωνο, ουσιαστικά κλείνει την είσοδο άλλων ερεθισμάτων στο οπτικοακουστικό τμήμα του εγκεφάλου. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα δείχνουν σαφώς ότι η προσοχή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Όταν η προσοχή του ατόμου επικεντρώνεται σε ένα ερέθισμα -ας πούμε, σε αυτή την περίπτωση, στη συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο- αυτόματα επιφέρει ένα κόστος στην ικανότητα του εγκεφάλου να εστιάσει και σε ένα δεύτερο ερέθισμα -στην προκειμένη περίπτωση, στο οπτικό ερέθισμα της οδήγησης του οχήματος».

Στην ουσία, ασυναίσθητα, ο εγκέφαλος ζητάει από το σώμα να αποκλείσει το ένα από τα άλλα ερεθίσματα για να έχει επαρκή επεξεργαστική δύναμη να εκτελέσει τη νέα δραστηριότητα. Και το πιο εύκολο ερέθισμα για να αποκλείσει εκείνη τη στιγμή, είναι το ραδιόφωνο!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ