«Όταν κοιτάζω πίσω αισθάνομαι ότι καλά τα έκανα τα πράγματα»

Ο Θέμης Καραμουρατίδης είχε πάει να την ακούσει σε ένα χώρο στην Αθήνα που δούλευε. Αντάλλαξαν τηλέφωνα και χάθηκαν. «Πάρε με, μου είχε πει. Συνήθως εγώ δεν παίρνω εύκολα συνθέτες».

 


Article featured image
Article featured image

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η Κατερίνα Κούκα αποφασίζει να τον πάρει τελικά τηλέφωνο. «Βασικά, πρώτη φορά στη ζωή μου το έκανα αυτό. Και με το που σηκώνει το τηλέφωνο μού λέει “Έλα, που είσαι, σε ψάχνω”. Αυτός με έψαχνε γιατί ετοίμαζε “Τα λαϊκά του Θέμη”, για την ταράτσα του Φοίβου (σ.σ. Δεληβοριά), αφού ήτανε ήδη με τη Μελίνα Κανά και ήθελε ακόμα μια λαϊκή τραγουδίστρια για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ενώ εγώ τον έψαχνα γιατί ήθελα να μου γράψει τραγούδια. Ήταν πάρα πολύ σημαδιακός ο τρόπος που βρεθήκαμε. Πριν ανταλλάξουμε τηλέφωνα, όταν πρωτοβρεθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε σαν να γνωριζόμαστε από καιρό. Ήτανε πολύ γενναιόδωρος μαζί μου. Ήταν ακαριαίος ο έρωτας».

 



Μαζί με τους Θέμη Καραμουρατίδη και Μελίνα Κανά

 

Κάπως έτσι έκαναν μαζί «Τα (πρώτα) βήματα»

Αυτό το διάστημα κυκλοφορεί ήδη στα ραδιόφωνα το πρώτο τραγούδι τους, «Τα βήματα», μια λαϊκή μπαλάντα, ενώ έπεται μια ολοκληρωμένη δουλειά. Έπειτα από μια δεκαετία μπήκε και πάλι στούντιο για να ηχογραφήσει έναν λαϊκό δίσκο. Πώς ήταν άραγε το συναίσθημα; «Είχα ένα τρομερό τρακ, πατατράκ θα το πω, ταυτόχρονα ένοιωθα μέσα μου μαγικά, συγκλονισμένη, στον φυσικό μου χώρο. Ο Θέμης και ο Γεράσιμος έγραψαν για μένα μία σπαρακτική ερωτική μπαλάντα, το αγάπησα και με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο τραγούδι. Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή και μου αρέσει πολύ που ρωτάς για αυτό το συναίσθημα της πρώτης επαφής μετά από πολύ καιρό».

 




Προσωπικά, ήμουν σχεδόν σε κατάθλιψη με αυτά που άκουγα γύρω μου. Έβλεπα μια επιτηδευμένη κατεύθυνση προς κάτι πολύ ελαφρό, πολύ φτηνό, πολύ επιδερμικό, πολύ φως, πολύ πυροτέχνημα και ουσία τίποτα.




 

 

Το ελληνικό (λαϊκό) τραγούδι σήμερα

Ρωτώντας την για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στις μέρες μας το λαϊκό τραγούδι, αφού μου χάρισε έναν βαθύ αναστεναγμό, με ενημέρωσε πως εκτός από τον καφέ που πίναμε μαζί (εγώ στη μια άκρη του τηλεφώνου και αυτή στην άλλη, στο σπίτι της στην Αθήνα), θα άναβε και τσιγάρο. «Πολύ μεγάλο θέμα ανοίγεις, αυτό τώρα σηκώνει τσιγάρο. Κοίταξε, προσωπικά ήμουν σχεδόν σε κατάθλιψη με αυτά που άκουγα γύρω μου. Έβλεπα μια επιτηδευμένη κατεύθυνση προς κάτι πολύ ελαφρό, πολύ φτηνό, πολύ επιδερμικό, πολύ φως, πολύ πυροτέχνημα και ουσία τίποτα. Τα τελευταία 5 χρόνια, όμως, -έτσι γίνεται πάντα, μετά την καταιγίδα έρχεται η ξαστεριά- άρχισα δειλά δειλά να ακούω στο ραδιόφωνο όμορφα πράγματα από νέους ανθρώπους. Είδα, δηλαδή, πυρήνες εδώ κι εκεί, σαν πυροτεχνήματα να σκάνε δεξιά κι αριστερά και τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικά σπουδαίο κίνημα νέων δημιουργών, παρόλες τις αντιξοότητες».

 

 




Αστέρια γεννιόμαστε όλοι, το θέμα είναι τι το κάνεις αυτό το αστέρι στην πορεία της διαδρομής.




 

Το παρελθόν

«Όταν κοιτάζω πίσω αισθάνομαι ότι καλά τα έκανα τα πράγματα. Είπα και πολύ ωραία τραγούδια. Είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό και τις επιλογές μου. Και όταν αισθανόμουν ότι δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει, κράτησα μια απόσταση ασφαλείας από τα πράγματα. Όμως, αυτό δεν φτάνει σε ένα καλλιτέχνη. Θέλεις να δεις και το μέλλον, θέλεις να ζεις και το παρόν. Και εδώ έρχομαι στο σήμερα. Αυτό που ξεκινά στη δική μου ζωή, με τη γνωριμία μου με αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους, πραγματικά αισθάνομαι ότι είναι το σωστό βήμα για να πάω παρακάτω».

 

Αν δεν γεννηθείς αστέρι…

Κυρία Κούκα, είναι αρκετό κάποιος να γεννηθεί αστέρι για να έχει μια πορεία εφάμιλλη της δικής σας; «Το τραγούδι του Μάριου και του Φίλιππου Γράψα… Εγώ νομίζω πως αστέρια γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι και πίστεψέ με το έχω εμπεδώσει αυτό. Αστέρια γεννιόμαστε όλοι, το θέμα είναι τι το κάνεις αυτό το αστέρι στην πορεία της διαδρομής. Το αξιοποιείς, το κάνεις μεγαλύτερο, το κάνεις καλύτερο, το βελτιώνεις ή το πετάς στα σκουπίδια;».

 

 




Μπαίνοντας στούντιο ξανά, μετά από πολλά χρόνια, είχα ένα τρομερό τρακ, πατατράκ θα το πω, ταυτόχρονα ένοιωθα μέσα μου μαγικά, συγκλονισμένη, στον φυσικό μου χώρο.




 

Οι παραστάσεις στην Κύπρο

«Στην Κύπρο θα έρθουμε οι δυο μας, μαζί με τον Θέμη, με full μπάντα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που ξεκίνησε από μέσα Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα θα εμπεριέχει τα εξής: Πρώτα απ’ όλα, τα τραγούδια του Θέμη, ερμηνευμένα από εκείνον και από μένα, θα περιέχει τις δικές μου μεγάλες επιτυχίες που αγαπά ο κόσμος και τις περιμένει από μένα, ενώ θα έχει και μεγάλα τραγούδια από το υπέροχο ελληνικό μας τραγούδι».

 

INFO παραστάσεων

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, Πέραμα, Λεμεσός, 22.30, Πληρ. 25373763.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου, Μουσική Σκηνή RED, παλιά Λευκωσία, 22.30. Πληρ. 99059257 & 96245929.

Προπώληση: www.tickethour.com.cy & acs courier (77777040)

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ