Στο κόκκινο η σκόνη [Τα επίπεδα σκόνης για κάθε περιοχή]

Πώς αλλάζει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής.

 


Article featured image
Article featured image

Πηγή: Kitasweather

 

Στο κόκκινο ανέβηκαν τα επίπεδα σκόνης στις 07:00 (πρωί Κυριακής) σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Πορτοκαλί σε Αγία Μαρίνα και Βασιλικό.

 

Νωρίτερα, στις 05:00, ήταν στο κόκκινο όλοι οι σταθμοί.

 

Επίσης ψηλά έως πολύ ψηλά είναι και τα επίπεδα στην Πάφο.

 

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία (Σημείο Α), το οποίο ευθύνεται για τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρειο Αφρική προς την περιοχή μας, έχει κινηθεί ανατολικά και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος (Σημείο C).

 

Ο κύριος όγκος σκόνης που αναφέρθηκε στις πρωινές μετρήσεις, έχει σκεπάσει το δυτικό μισό του νησιού και κινείται αργά ανατολικά, όπως βλέπετε στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα (ροζ απόχρωση).

 

«Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου άρχισε να επηρεάζει τα δυτικά τμήματα του νησιού, αλλά δυστυχώς ο αισθητήρας σκόνης του Τμήματος Επιθεώρησης Αέρα είναι εκτός λειτουργίας και δεν γνωρίζουμε την ακριβή ώρα που έφτασε, αλλά ούτε και τι επίπεδα σκόνης επικρατούν» αναφέρει το Kitasweather.

Στη Λεμεσό, όπου είναι ο αμέσως επόμενος σταθμός, γύρω στις 22:00, το βράδυ του Σαββάτου, έχει κτυπήσει κόκκινο και το ίδιο πρέπει να ίσχυε και για την Πάφο.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα σκόνης εδώ.

 

Η σκόνη θα παραμείνει στην περιοχή μας μέχρι αύριο βράδυ και μετά εκτοπίζεται στα ανατολικά. Τις επόμενες ώρες και μέχρι περίπου αύριο το μεσημέρι, τα επίπεδα αναμένεται να είναι σε κυρίως πολύ υψηλά επίπεδα και η ορατότητα αναμένεται να είναι μειωμένη.

Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, όταν μας πλησιάσει το χαμηλό (Σημείο Ζ), αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πιο γενικευμένες το βράδυ. Οι τοπικές βροχές/καταιγίδες συνεχίζουν και τη Δευτέρα, αλλά μέχρι το απόγευμα ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά. Οι συνολικές ποσότητες βροχής από αυτή τη διαταραχή, υπολογίζετε ότι θα είναι από περίπου 1 έως 30 χιλιοστά. Οι πιο πολλές βροχές αναμένονται στις επαρχίες Πάφου – Λεμεσού. Η βροχόπτωση του μήνα, από το 179% υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 185%-188%.

Στο Τρόοδος, από τα περίπου 1650 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω. Αναμένεται να έχουμε 5 έως 10 εκατοστά νέο χιόνι.

Το ύψος του χιονιού είναι 45 εκατοστά στο ξενοδοχείο Jubilee και περίπου 80 έως 120 (δεν είναι ομοιόμορφα στρωμένο) στη Χιονίστρα.

Το τελευταίο διήμερο του μήνα αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας νέο βαρομετρικό χαμηλό και η βροχόπτωση του μήνα αναμένεται να πλησιάσει ή και να φτάσει το 200%.

Πριν μας επηρεάσουν οι βροχές, θα προηγηθεί και πάλι σκόνη, αλλά φαίνεται πιο ήπια και πιο σύντομη.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας. Αν υπάρξουν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό τη μορφή χιονιού. Την περιοχή θα επηρεάζει σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα είναι πολύ υψηλά κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Από αργά το απόγευμα προς νωρίς το βράδυ αρχίζει σταδιακή υποχώρηση της. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέτριοι 4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 19 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα όπου στο σύνολο τους αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος ή όλο το νησί. Οι καταιγίδες πιθανό να είναι κατά τόπους έντονες και να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Στο Τρόοδος θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 10 έως 13 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας αλλά σύντομα ο καιρός βελτιώνεται. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την Κυριακή.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και από το βράδυ αναμένεται εκ νέου σκόνη από τη Βόρειο Αφρική. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες και στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους λίγα χιόνια. Η σκόνη υποχωρεί από το απόγευμα της Τετάρτης. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Τρίτη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ